Το Πάσχα του Πρωθυπουργού στην Τήλο και η «αριστερή αθεΐα»

[punica-dropcap]Ο[/punica-dropcap]Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε, το πρωί της Μ. Πέμπτης, στην Ρόδο με την οικογένειά του. Έπειτα, μετέβη με σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην ακριτική Τήλο. Εκεί τον υποδέχτηκε η δήμαρχος του νησιού, κ. Κομμά, με στελέχη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την συμβία του Μ. Μπαζιάνα και την δήμαρχο του νησιού, παρακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο Μεγάλο χωριό της Τήλου. Ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξε αναστάσιμες ευχές με την οικογένειά του στον ναό του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Λιβάδια, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του μικρού νησιού.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στις Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών μέχρι και το «Δεύτε λάβετε φως» όπλισε για μια ακόμη χρονιά τη φαρέτρα των σκωπτικών σχολίων των social media. Τις Άγιες Μέρες που μας πέρασαν, αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές βίντεο με παλιά συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δική του στάση απέναντι στην θρησκεία και συγκεκριμένα στην προβολή της πίστης των πολιτευόμενων.

https://www.youtube.com/watch?v=oaTOIcPqo5s

Έχει δίκιο, όμως, να αντιδρά ο κόσμος για την παρουσία του πρωθυπουργού στις εκκλησιαστικές τελετουργίες παρά την αθεϊστικές απόψεις του; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρωθυπουργός, οποιασδήποτε εθνικότητας, ιδεολογίας και θρησκείας, δεν υπηρετεί και σέβεται μόνο τους ψηφοφόρους του. Είναι εκλεκτός του έθνους ως ολότητας και οφείλει να σέβεται τους θεσμούς, τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας της οποίας ηγείται. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Αλέξη Τσίπρα για οπισθοχώρησή του στις απόψεις της αριστεράς σε σχέση με τα Θεία λόγω της επίσκεψη του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Κων/πόλεως, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο Άγιο Όρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό ήταν το ένα «είδος» επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε εκκλησιαστικούς χώρους. Το δεύτερο είναι η παρακολούθηση λειτουργιών, η οποία γίνεται στο πλαίσιο των διακοπών. Σαφέστατα και ο Πρωθυπουργός δεν απεμπολεί ούτε σε περίοδο ανάπαυλας τον θεσμικό του ρόλο. Ωστόσο, επισκέψεις όπως αυτή στην Τήλο δεν γίνεται για θεσμική συνάντηση και διάλογο (π.χ. συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Κων/πόλεως για τα θέματα των Ελλήνων της Πόλης). Άρα, είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, για την οποία δεν τον υποχρέωσε κανένας θεσμός, κανένας νόμος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αντιδράσεις του κόσμου δικαιώνονται: ο Πρωθυπουργός, ενώ καταφερόταν εναντίον της χριστιανική παράδοσης, εκκλησιάζεται, κρατά λαμπάδα και δείχνει κατανυκτική προσήλωση στον Λόγο του Θεού. Και εννοείται ότι για έναν άνθρωπο με αθεϊστικό παρελθόν (και, κυρίως, παρόν!) μια τέτοια πρακτική σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον ότι αθέτησε την ιδεολογία του για χάρη των φλας και δεύτερον ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους πιο συντηρητικών ιδεολογικών αποχρώσεων. Κι όλα αυτά ενώ με όποια άλλη ευκαιρία επανέρχεται λέγοντας ότι δεν είναι Χριστιανός.

Πάντως, πιστεύω πως οποιοσδήποτε έχει τη στοιχειώδη κριτική ικανότητα να αντιληφθεί ότι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα είναι στοιχείο (έστω και νοσηρό) της πολιτικής πραγματικότητας σε διεθνές επίπεδο. Πιο σημαντικό θα πρέπει να θεωρηθεί πως ο άνθρωπος που ηγείται της χώρας δείχνει να λησμονεί τα ιδανικά και τις απόψεις του. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποια ήταν η ιδεολογία του. Άλλωστε, έχω τονίσει ξανά ότι πρέπει να αποβάλουμε τον μικροκομματικό μας κομπλεξισμό.

Όλοι μας, από την ακροαριστερά έως την ακροδεξιά, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως όταν κάποιος απαρνηθεί τα πιστεύω του για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη είναι όχι απλά ψεύτης, αλλά επικίνδυνος! Ο Αριστοτέλης το είχε πει, βέβαια, από καιρό: υπάρχει άρρηκτη σύνδεση μεταξύ ηθικής και πολιτικής. Μόνο αν κάποιος διακρίνεται από ηθικές αξίες μπορεί να λειτουργήσει ορθά και ως πολίτης και ως πολιτικός. Εάν εκλείψουν οι ηθικές αξίες, ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος για τους υπόλοιπους. Και φυσικά, ένας άνθρωπος που που ξεχνά τις αξίες του είναι τουλάχιστον ανήθικος, τόσο προς τους άλλους και την ιδεολογία που ασπαζόταν, όσο και προς την ίδια την τιμή και την υπόληψή του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Ράπτης

Ο κόσμος γύρω μας χρειάζεται κάτι παραπάνω από λογική και παιδεία: την αμόλευτη αλήθεια. Αυτό είναι το πραγματικά τελευταίο μας χρέος... "προς τη ράτσα", όπως θα έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;