Πώς το ΥΠΕΞ έσωσε τελικά το Κυπριακό

Την ευθύνη των Τούρκων για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στην ειρηνευτική Διάσκεψη για το Μεσανατολικό. Σε ερώτηση του ΑΜΠΕ για το τι έχει να απαντήσει στα δημοσιεύματα, όπως αυτό του Politico, που του καταλογίζουν ευθύνες για την αποτυχία της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο» εξήγησε ο υπουργός.

Προσωπικά θεωρώ πως η Κύπρος είναι πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, πάνω από όλα τα κόμματα, πάνω από κάθε στενό κομματικό στόχο και αντιπολιτευτική ρητορική, πάνω από την ιστορική ιδεολογική διαπάλη της Αριστεράς με την αληθινή Δεξιά και το Κέντρο της Ιστορίας.

Η διασφάλιση της επιβίωσης και δικαίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, η αποτροπή της ολικής τουρκοποίησης, οφείλουμε να είναι πανεθνικός και υπερκομματικός στόχος. Οι λόγοι είναι εθνικοί, ηθικοί αλλά και κοινής λογικής. Την υπερκομματικά εθνική στάση μας, την οφείλουμε πρωτίστως στο αίμα των Κυπρίων που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία του Έθνους και στο αίμα των Ελλαδιτών που έπεσαν πολεμώντας στο πλάι των Κυπρίων συντρόφων τους για την Κύπρο. Κάθε δίκαιος άνθρωπος που αγαπάει την Πατρίδα και θεωρεί καθήκον του να αντιμάχεται τη βαρβαρότητα, τοποθετείται πάνω από τον «κομματικό πατριωτισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία μας βλέπει ενιαία. Από την Β. Ήπειρο και τα Σκόπια, όπου υποθάλπει το σωβινισμό του Ράμα, των «μακεντόνσκι» και την Θράκη, ως την Ελληνική Λίμνη του Αιγαίου και την φυσική προέκταση της ως την Καρπασία, μας θεωρούν ένα πράγμα και έχουν ενιαίο σχέδιο επεκτατισμού.

Εάν πέσει η Κύπρος μέσα από λύση τύπου Ανάν, με διατήρηση εγγυήσεων και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής σε ένα διζωνικό – δικοινοτικό μόρφωμα, με εκ περιτροπής προεδρία και πολίτες 3 και 4 ταχυτήτων δικαιωμάτων, τότε οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε αφανισμό την Κυπριακή Δημοκρατία, τους Έλληνες της Κύπρου σε έξοδο και θα ενσωματώσουν στη βάρβαρη εξουσία τους και το υπόλοιπο νησί, δίνοντας τέλος στην παρουσία του Ελληνισμού στο τελευταίο προπύργιο του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ηθικό χρέος στοιχειώδους ακεραιότητας να αναγνωριστεί  στο ΥΠΕΞ, ότι κράτησε σθεναρή στάση σε αυτό το ζήτημα και η Κύπρος, χάρις και στην τουρκική αδιαλλαξία, διέφυγε μια λύση αφανισμού και υποταγής. Ο καθένας έχει πλούσια ατζέντα να διαφωνήσει και να συγκρουστεί στο εσωτερικό μέτωπο, σε ό,τι όμως αφορά τον Κυπριακό Ελληνισμό και κάθε εθνικό θέμα θα στηρίζουμε και επικροτούμε κάθε πράξη, οποιουδήποτε, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, των Ελλήνων όπου γης και της Ελευθερίας τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φουρνιστάκης Αντώνης

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με ιδιαίτερη αγάπη στη Σύρο που θεωρεί και πατρίδα του. Eνεργό μέλος από τις 10.3.17 του Mommy and Me Cancer Foundation, το οποίο στηρίζει μητέρες στη μάχη τους με τον καρκίνο. Nομικός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εν δυνάμει μεταπτυχιακός στο τμήμα International Shipping & Finance του University of Southampton.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;