Πιο κοντινές, πιο σύντομες και πιο οικονομικές οι φετινές διακοπές!

Οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων, όπως φαίνεται  καθοδηγούνται από την Αρχή «πιο κοντά, πιο οικονομικά και πιο σύντομα». Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που συγκεντρώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, είχαν άμεση επίδραση στις περισσότερες καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τουριστικό πράκτορα στην Αμοργό, ο περισσότερος κόσμος έρχεται περίπου για μια εβδομάδα, δεν υπάρχουν πια διακοπές 2-3 εβδομάδων, πόσο μάλλον μήνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, πέρυσι το 53,6% των Ελλήνων αδυνατούσε να ανταποκριθεί ακόμα και στο στόχο της μιας βδομάδας διακοπών. Η κατάσταση είχε χειροτερεύσει, καθώς το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51,2%. Στα μνημονιακά χρόνια βούλιαξαν «τα μπάνια του λαού»…

Μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης 

Πολλοί Έλληνες για τις διακοπές τους επέλεξαν κάποιο Ελληνικό νησί, με τη Σαντορίνη να έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις με βάση τις αναζητήσεις στο internet του τριμήνου Ιουνίου-Αυγούστου. Φέτος όμως, περισσότερο από άλλες χρονιές, ήταν δύσκολο να βρεθούν διαθέσιμα ξενοδοχεία τελευταία στιγμή για τον μήνα Αύγουστο στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας. Ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σχέδιά τους για φέτος, λόγω πληρότητας και αυξημένων τιμών.

Η εικόνα του Έλληνα που ξοδεύει στην ταβέρνα σε τραπέζια γεμάτα από μεζέδες έχει παρέλθει προ πολλού. Οι μεγάλοι και φουσκωμένοι λογαριασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού μεγάλο μέρος των επισκεπτών μαγειρεύει και τρώει πλέον στο δωμάτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέοι και μεγαλύτεροι αναζητούν ακόμα και στο επίπεδο του νησιού προσφορές, ενώ τα πανηγύρια όπου σερβίρεται δωρεάν φαγητό και υπάρχει μουσική και χορός αποτελούν πόλο έλξης. Την ίδια ώρα ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ελεύθερο κάμπινγκ, σε μια αναζήτηση όχι μόνο επαφής με τη φύση, αλλά και πολύ οικονομικών διακοπών.

Ελληνική φιλοξενία

Στον οικογενειακό ή παρεΐστικο προγραμματισμό για τις διακοπές, βασική πλευρά αποτελεί η αναζήτηση φιλικών σπιτιών, όπου μπορεί να υπάρχει φιλοξενία. Αλλά και στον τόπο των διακοπών γίνεται μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης, ο κάθε Έλληνας προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδά του στον ελάχιστο βαθμό αποφεύγοντας τις άσκοπες σπατάλες και τις περιττές αγορές.

Ολοένα και λιγότεροι Έλληνες κλείνουν διακοπές, πάνε λιγότερες ημέρες, ψάχνουν φτηνή διαμονή και δεν πληρώνουν για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως ακριβά φαγητά, εκδρομές και spa.

Σε μια ελεύθερη οικονομία προσφορά και ζήτησης, τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν πλέον αντικαταστήσει το κενό των Ελλήνων με ξένους επισκέπτες. Αυτή η πρακτική αρχίζει να επεκτείνεται και στους προορισμούς που ανέκαθεν στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική αγορά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Χατζηζωρζή

Ονομάζομαι Μαρία Χατζηζωρζή και κατάγομαι από την Κύπρο . Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζωή μου τα ταξίδια και αγάπη μου το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;