Πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα μετά από ναυάγιο δεξαμενόπλοιου

Για σοβαρή οικολογική καταστροφή, στις ακτές της Σαλαμίνας, γίνεται λόγος  μετά από βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το οποίο μετέφερε 2.570 τόνους καυσίμων.

Ειδικότερα, η ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5χλμ. στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, ενώ συνεργείο δυτών επιχειρούσε χθες τη στεγανοποίηση του ναυαγίου, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Γύρω από την περιοχή του ναυαγίου έχει ποντιστεί ένα πλωτό φράγμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο 23 ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης καθώς και για την προστασία των πολιτών, αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα τα αίτια της βύθισης του δεξαμενόπλοιου, ωστόσο σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, γίνεται λόγος για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Οι πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή, αναφέρουν πως το πλοίο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλοίαρχος και ο Α΄ μηχανικός του πλοίου συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Τελικά αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Ανακοίνωση του Λιμενικού

«Αναφορικά με την βύθιση του δεξαμενόπλοιου ‘‘ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’’  στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της ν. Αταλάντης και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, που έλαβε χώρα την 10-09-2017, γνωρίζεται ότι απογευματινές ώρες χθες,κατόπιν περιπολίας που διενήργησε στην περιοχή του συμβάντος αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελέγχου που ακολούθησε στη συνέχεια από στελέχη του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή (μαύρου χρώματος), σε διάφορα σημεία από το Άκρο Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας

Άμεσα ενημερώθηκε η εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, ενώ από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα στο λιμενίσκο Σεληνίων. Στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο 23 ατόμων της ανωτέρω εταιρείας με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, Ρ/Κ, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό. Νωρίς το πρωί σήμερα, αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενήργησε εκ νέου περιπολία στην περιοχή του συμβάντος. Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων και αναμένεται εντός της ημέρας η ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του. Επιπρόσθετα, στην ανωτέρω περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Γνωρίζεται ακόμη ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου είναι σε ισχύ.

Τέλος, την περιοχή της νήσου Σαλαμίνας, όπου παρατηρήθηκε η ρύπανση, επισκέφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, συνοδευόμενοι από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Λεοντάρα Κωνσταντίνο».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Καλύμνιου

Put it before them briefly so they will read it, clearly so they will appreciate it, picturesquely so they will remember it and, above all, accurately so they will be guided by its light. -Joseph Pulitzer

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;