Παρουσίαση του κινήματος του Γ. Βαρουφάκη στη Θεσσαλονίκη.

ΠαρουσίασηΣήμερα το πρωί, 28 Απρίλη παρουσιάστηκε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα του πανευρωπαϊκού κινήματος  DiEM 25, η στρατηγική του για την Ελλάδα, καθώς και οι προθέσεις του για τις Ευρωεκλογές του 2019. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση αυτή, λόγω της μεγάλης παράδοσης που έχει στο εργατικό κίνημα της Ελλάδος. Έπειτα, ακολούθησε συνέντευξη τύπου, στην οποία παρευρέθησαν  δημοσιογράφοι από την τηλεόραση και τον τύπο. Μάλιστα απάντησε και σε 2 ερωτήσεις του Maxmag οι οποίες του παρατέθηκαν.

Την ομιλία άνοιξαν 2 νεαρά σε ηλικία μέλη του κινήματος από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι τόνισαν πως αποτελεί “ιστορική υποχρέωση” η ίδρυση του DiEM 25. Επίσης, ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδομηθεί, και μάλιστα πως η κοινωνία διέρχεται κρίση λόγω και της οικονομικής κρίσης που τη μαστίζει.

Στο κύριο μέρος της ομιλίας, ο Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την τωρινή ηγεσία της Ε.Ε. πως υποδαυλίζει το καθεστώς χρεωκοπίας της Ελλάδας, την οποία και χαρακτηρίζει ως πτωχευμένη από το 2010.

Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόταση των “6 σημείων¨” που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση. Τα “σημεία” είναι τα εξής:

Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας δημοσίων επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ριζική αναδιάρθρωση των χρεών (ιδιωτικών και δημοσίων).

Αλλαγή των φορολογικών κλιμακίων, με δραστική μείωση της φορολογίας.

Δημιουργία παραλλήλου προγράμματος πληρωμών,μέσω δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος.

Σεβασμό της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας, με το να καταργηθούν τα “μπλοκάκια” του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ.

Δημιουργία δημόσιας εταιρίας διαχείρισης ιδιωτικών χρεών.

Σημειωτέον πως τα 6 παραπάνω σημεία πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., έτσι ώστε να καταστεί υγιής.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε το Eurogroup, αποκαλύπτοντας πως αποτελεί οργανισμό δίχως νομική υπόσταση, ο οποίος υψώνει τοίχος σε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση απευθυνθεί σε αυτό, και πως όντως υπήρχε “Plan B” το καλοκαίρι του 2015, πράγμα που γνώριζε και ενέκρινε όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση, και πως το παράλληλο σύστημα έπρεπε να γίνει διότι ο υπουργός οικονομικών δεν είχε πρόσβαση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σχετικά με τη στάση του απέναντι στην Ε.Ε., ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε πως είναι υπέρ της Ευρώπης και της Ευρωζώνης (άλλωστε το “παράλληλο εξωτραπεζικό σύστημα” αφορά πληρωμές σε Ευρώ), αλλά όχι με την “Ελίτ” η οποία τις αποτελεί τώρα. Χαρακτηριστικά, για το Ευρώ είπε πως “ή θα εκπολιτιστεί, ή θα καταρρεύσε騔.

Σχετικά με τα λάθη του, αποκάλυψε πως θεωρεί μεγαλύτερό του λάθος τη συμφωνία της 25ης Φλεβάρη του 2015, η οποία ακολούθησε αυτήν της 20ης, και που στην ουσία αποδεχόταν αρκετές από τις πιέσεις των δανειστών, και πως αν εφαρμοστούν αυτές οι 6 μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα πρέπει να πιέσει την Ε.Ε. να τις αποδεχτεί.

Για τις ευρωεκλογές του 2019, το DiEM ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει με δικά του ψηφοδέλτια σε αυτές, και απάντησε στην ερώτηση του Maxmag σχετικά με το τι θα γίνει στις Εθνικές εκλογές, και στο αν θα συμμετάσχει στο “μέτωπο” του αντιμνημονιακού τόξου” (ΛΑ.Ε., Πλεύση Ελευθερίας κ.α.), λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση “συνασπισμού” με τα κόμματα αυτά, αλλά το θέμα των εθνικών εκλογών θα συζητηθεί με τα μέλη σε ευρύ διάλογο.

Η άλλη ερώτηση του Maxmag, ήταν ο λόγος που υποστηρίχθηκε από το DiEM 25 η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. στο περσινό δημοψήφισμα, εφόσον η Ε.Ε. χαρακτηρίστηκε τόσο σαθρή με τη σημερινή της μορφή. Η απάντηση ‘ήταν πως το DiEM 25 δεν επιδιώκει τη διάλυση της Ε.Ε, και πως το σκεπτικό της επιλογής του “Brimain” ήταν το “μείνετε στην Ε.Ε. για να παλέψουμε μαζί για την εξυγίανσή της”.

Το συμπέρασμα ήταν πως Η Ευρώπη θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση του 1982. Δηλαδή, ήταν γνωστό πως δεν πάει καλά οικονομικά, αλλά ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το έτος κατάρρευσής της, καθώς και την Ευρώπη του 1930, δηλαδή μία Ευρώπη μετά από κραχ, με βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, καθώς και το τέρας του φασισμού σε άνοδο.

Το DiEM 25 “έδωσε ραντεβού” για αύριο Σάββατο 29 Απρίλη, και ώρα 19:30 και πάλι στο χώρο του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, για την κεντρική εκδήλωσή του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα τις εκδήλωσης εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γρηγόρης Καραγιαννίδης

Πολιτικά ενεργός και μονίμως ερωτευμένος... Με λίγα λόγια, ένας παράξενος χαρακτήρας. Η έδρα του; Όπου ξημερώσει...!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;