Όλα όσα έγιναν στο χθεσινό Eurogroup

Αποτέλεσμα εικόνας για eurogroup

Με φόντο τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος συναντήθηκαν χθες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων φαίνεται να γεφυρώνονται, ωστόσο, όπως υπογράμμισε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά στην Αθήνα».

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ

Τα θετικά της συμφωνίας

Advertisements
Ad 14

Αρχικά, το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει ξανά με πιθανότητες επίτευξης οριστικής συμφωνίας. Παράλληλα, αρκετοί από τους δανειστές της χώρας μας επεσήμαναν πως η συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα θα πρέπει να σταματήσει και να πέσει το βάρος του προγράμματος στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα γίνει προσπάθεια όποια μέτρα έρθουν στη Βουλή (μείωση αφορόλογητου και συντάξεων) να αντισταθμιστούν με ισόποσα μέτρα (μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής και επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών).

Τέλος, στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τα αρνητικά της συμφωνίας

Αναμφίβολα, αρνητική εξέλιξη υπήρξε η απόφαση πως όποια μέτρα συμφωνηθούν δύσκολα θα μπορούν να αναιρεθούν ακόμη και σε περίπτωση πραγματοποίησης του στόχου για πλεόνασμα το 2019.

Επίσης, δεν έγιναν σαφείς αναφορές για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Διαβάστε επίσης  Μοσούλη: Απελευθέρωση μετά από 3 χρόνια

Για τα δύο τελευταία, πάντως, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως μετά το οριστικό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με μία συμφωνία, το Eurogroup θα αποφανθεί τόσο για  το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και για το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παρατήρησε πως η χθεσινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συνάμα δήλωσε πως: «Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε επόμενη φάση, ο κύριος Τζανακόπουλος έψεξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μη στήριξη της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και για χάραξη παράδοξης πολιτικής στρατηγικής.

Αισιόδοξοι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Καυστική υπήρξε η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup. Πιο συγκεκριμένα, στελέχη του κόμματος τονίζουν πως για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό για μια ανύπαρκτη συμφωνία. Σχολιάζουν ακόμη πως: «Άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον. Την ώρα που η οικονομία βουλιάζει, η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή επιστρέφουν οι θεσμοί».

Τέλος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, με ανάρτησή του στο Twitter απαξιώνει τη χθεσινή συμφωνία: «Για να ξέρετε τι συνέβη στο Eurogroup: 1. ΟΧΙ πολιτική συμφωνία 2. ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ το αφορολόγητο 3. ΚΟΒΟΝΤΑΙ συντάξεις 4. ΝΑΙ στις ομαδικές απολύσεις 5. ΟΧΙ χρέος 6. ΟΧΙ QE. Όλα αυτά τα δέχτηκε η Κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου».

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ένας διαφορετικός τυμπανιστής

“Ένας διαφορετικός τυμπανιστής” του φυλετικού ρατσισμού

  Το μυθιστόρημα  «Ένας διαφορετικός τυμπανιστής» του William Melvin Kelley ανήκει

Φούστα πάνω από παντελόνι: Ένα αμφιλεγόμενο trend

Η επιστροφή του trend!Από το τότε στο τώραΜε τις ρίζες