Είναι ικανή η Οικονομία της Καταλονίας να ισοπεδώσει την Ισπανική Οικονομία;

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεξαρτητη καταλωνιαΝτόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες γύρω από το καταλανικό δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία. Τα επεισόδια ατελείωτα, με τον πρόεδρο Μαδούρο να αναρωτιέται «ποιος είναι τελικά ο δικτάτορας», αναφερόμενος στον Ραχόι, ο οποίος  «έχει κατεβάσει στρατό ολόκληρο και προσπαθεί να πνίξει την Δημοκρατία», όπως ανέφερε και το CNN σε προχθεσινό του δελτίο.

Όμως πέρα από το πολιτικό πρίσμα αυτού του δημοψηφίσματος, υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό υπόβαθρο γύρω από την επιθυμία ανεξαρτητοποίησης των Καταλανών. Οπότε πάμε να δούμε τα οικονομικά χαρακτηριστικά της Καταλονίας.

Πόσο εύρωστη είναι η Καταλανική οικονομία και ποια η δυναμική που δίνει στην Ισπανική οικονομία ως σύνολο;

Η Καταλονία είναι με διαφορά η πρώτη εξαγωγική περιφέρεια της Ισπανίας, με ένα τέταρτο των πωλήσεων αγαθών στο εξωτερικό το 2016 και κατά το πρώτο τρίμηνο 2017. Η περιοχή προσέλκυσε το 2015 το 14% των ξένων επενδύσεων στην Ισπανία και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Μαδρίτη (64%). Οπότε μιλάμε για μια μεγάλη εξαγωγική δύναμη και πόλο έλξης στην Ισπανία για επενδυτές. Επιπρόσθετα ο τομέας παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων είναι ο πρώτος βιομηχανικός τομέας της Καταλονίας ως προς την απασχόληση και τον κύκλο εργασιών, με πρώτη τη βιομηχανία του κρέατος.

Η Καταλονία ήταν το 2016 η δεύτερη στην Ισπανία σε αριθμό παραχθέντων αυτοκινήτων, με το 19% της εθνικής παραγωγής (21% στην Καστίγια και Λεόν). Η Nissan και η Volkswagen, μέσω της Seat, λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία.

Ένα ακόμα μεγάλο ατού της Καταλανικής Περιφέρειας είναι η πρωτιά της ως τουριστικός προορισμός στην Ισπανία, γεγονός που «πονάει» την Ισπανική κυβέρνηση σε περίπτωση απόσχισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης είναι το δεύτερο της χώρας, μετά το αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Το 2016 υποδέχθηκε περισσότερους από 44 εκατομμύρια επιβάτες. Προσελκύει αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που θέλουν να κάνουν τη Βαρκελώνη κόμβο για τις υπερατλαντικές τους πτήσεις. Το λιμάνι της Βαρκελώνης είναι τρίτο στην Ισπανία για την κίνηση εμπορευμάτων, μετά τα λιμάνια του Αλχεθίρας και της Βαλένθια, και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια για κρουαζιερόπλοια.

Οι προβλέψεις για τις οικονομικές συνέπειες του δημοψηφίσματος.

Πάμε να δούμε σε πλήρη αντιπαράθεση τις θέσεις για τις οικονομικές συνέπειες της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας, η ανεξάρτητη Καταλονία θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΑΕΠ της θα μειωθεί κατά 25% έως 30%, ενώ η ανεργία θα διπλασιασθεί.

Ορισμένοι όμως οικονομολόγοι κάνουν την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση, θεωρούν ότι η Καταλονία θα παραμείνει στην ΕΕ και το ΑΕΠ της θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα σταθερό, ενώ μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί κατά 7%.

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας θεωρεί επίσης ότι η περιοχή δεν θα έχει πλέον πρόβλημα «δημοσιονομικού ελλείμματος» ισχυριζόμενη ότι καταβάλλει στο κεντρικό κράτος περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνει.

Οι καταλανικές αρχές τοποθετούν το έλλειμμα στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ (8% του τοπικού ΑΕΠ) και η κεντρική κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με υπολογισμό που στηρίζεται σε άλλη μέθοδο, σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ (5% του τοπικού ΑΕΠ).

Επομένως, παρατηρούμε ότι η Καταλονία μπορεί να εδραιωθεί ως αυτόνομο και ισχυρό κράτος και γι’ αυτό η Ισπανική κυβέρνηση ούτε που θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο απόσχισης. Η πλειοψηφία των Καταλανών θέλει την ανεξαρτησία τους, ο Ραχόι δεν αναγνωρίζει κανένα δημοψήφισμα και κανένα αποτέλεσμα αυτού, οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικά παιχνίδια μεταξύ ΕΕ και Ισπανικής Κυβέρνησης. CATALUNYA INDEPENDENCIA!

Πηγές και από: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλίας Θεοδωρόπουλος

Φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου. Αθεράπευτα τεχνοκράτης ( fun-fact ) και κολλημένος με την ιστορία. Ναι, είμαι από αυτούς τους περίεργους που παίζουν πινγκ πονγκ, μου αρέσουν τα γερμανικά ως γλώσσα και πάντα θα βρω χρόνο να διαβάσω ένα καλό οικονομικό-κοινωνιολογικό άρθρο. Το μοτο μου: Γίνε η αλλαγή που θες να δεις!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;