Η φορολογία “σκοτώνει” και τον Τουρισμό

touristes-rodos-1-0

Η υπέρμετρη φορολογία “σκοτώνει” τον Ελληνικό Τουρισμό.
Παρά την αυξημένη κίνηση επισκεπτών, που κατέγραψαν τουριστικά πρακτορεία και ξενοδόχοι της χώρας, το ζύγι των πραγματικών κερδών παραμένει αρνητικό. Ωστόσο, κερδισμένοι, έστω και παροδικά, φαίνεται να είναι οι άνεργοι νέοι που κατάφεραν να απασχοληθούν για αρκετούς μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, η πολιτική αναταραχή στη γείτονα Τουρκία και η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής, στο πρώτο εξάμηνο του ’16 κατά 4,3% τόνωσαν την απασχόληση κατά 37% από τις αρχές Μαΐου του ’16.

Ο αριθμός των τουριστών ανήλθε σε 9,21 εκατομμύρια το πρώτο επτάμηνο του ’16. Η σημαντικότερη τουριστική ροή καταγράφηκε στα αεροδρόμια της Κρήτης (12,8%), του Ιονίου(13,3%) και των Κυκλάδων(8,7%).
Τη θετική αυτή εξέλιξη για τον Ελληνικό Τουρισμό, έρχεται να αντικρούσει η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς της SETE Intelligence, καταγράφεται απώλεια της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος κατά 10%, εξανεμίζοντας το 50% της αύξησης ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, υποστηρίζει οτι οι αυξημένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης, επιβάρυναν σχεδόν διπλά τους Έλληνες ξενοδόχους που καλούνται συγχρόνως να ανταγωνιστούν πακέτα διακοπών άλλων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υψηλή φορολογία τόσο με έμμεσους, όσο και με άμεσους φόρους, αποτελεί τον αρνητικό παράγοντα στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα. Στο μεταξύ, έπειτα από έρευνα της εταιρίας TMS Α.Ε. Ορκωτών Λογιστών, προκύπτει ένας ακόμη αρνητικός συντελεστής για τον τουρισμό. Η έρευνα καταδεικνύει την Ελλάδα ως την τελευταία χώρα προσέλκυσης επενδύσεων εξαιτίας των φορολογικών αντικινήτρων που θέτει για τη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων.

ellada-tourismos-touristes

Ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής επί των κερδών, η κατάργηση απαλλαγών Φ.Π.Α. στα νησιά, οι αλλαγές φορολόγησης σε διαμονή και εστίαση και η καθυστέρηση επιστροφής Φ.Π.Α. σε επενδύσεις, όχι μόνο δημιουργούν προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλλά και δεν βοηθούν την ελληνική οικονομία ευρύτερα. Οι αρνητικοί αριθμοί και η έλλειψη τουριστικών επενδύσεων, κρούουν εκ νέου τον κώδωνα για αλλαγή πλεύσης της οικονομικής πολιτικής το ταχύτερο δυνατόν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Χατζηθεοδώρου

Ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία τα τελευταία 20 χρόνια σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, συνεχίζω με σθένος να υπερασπίζομαι το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου με απώτερο σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την προάσπιση των συμφερόντων αυτών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;