Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει

Η Ευρώπη, λεγόμενη και Γηραιά ήπειρος, τείνει να αποκτήσει υψηλά ποσοστά πληθυσμιακής γήρανσης μέχρι το 2050, κάτι που φαίνεται να ενισχύει κι η εικόνα της Ελλάδας -που είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από Γερμανούς ερευνητές, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας και έτσι αυξάνεται ο αριθμός των υπερηλίκων. Η έρευνα αυτή, που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη του Βερολίνου, έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ξεκίνησε το 2000, είχε ως στόχο να καταδείξει την παρούσα κατάσταση, αλλά και τις μελλοντικές αλλαγές στον πληθυσμό της Ευρώπης παρουσιάζοντας τόσο θετικά, όσο και αρνητικά δεδομένα.

Για την Ελλάδα όμως τα πράγματα προμηνύονται δυσοίωνα αφού το χρονικό διάστημα 2011-2016, ο πληθυσμός υποχώρησε κατά 3%, μια μείωση την οποία βοήθησε και η έκρηξη της οικονομικής κρίσης και ανέχειας. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει υποχωρήσει περίπου μέχρι και 2 εκατομμύρια (από 10,8 εκατ. το 2016 σε 8,9 εκατ. έως το 2050).

Ο πληθυσμός της χώρας δεν γερνάει μόνο (το 1/5 του πληθυσμού είναι 65 ετών και άνω), αλλά συρρικνώνεται καθώς το όριο των γεννήσεων κάθε χρόνο δεν ξεπερνά τις 90 χιλιάδες  και μόνο η Ιταλία έχει μεγαλύτερο αριθμό υπερηλίκων, ενώ και η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού. Ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο δεν υπάρχουν μόνο οικονομικές διαφορές αλλά και δημογραφικές, όπως αναφέρεται και παραπάνω (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία) με τις τιμές γονιμότητας και ανάπτυξης στο Βορρά να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την υψηλότερη θέση στην ευρωπαϊκή γονιμότητα σήμερα την κατέχει η Γαλλία, με δείκτη γέννησης σχεδόν δύο παιδιών ανά γυναίκα. Αντίθετα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική στο Νότο, καθώς Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έχουν το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας, γύρω στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα. Η δημογραφική αυτή διαίρεση της Γηραιάς ηπείρου  δεν έχει μεταβληθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, όμως η εισδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων μπορεί να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος συνδυάζει την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την πληθυσμιακή γήρανση. Προτείνεται ακόμη να δοθούν μέτρα στήριξης των γεννήσεων και των εργαζόμενων μητέρων, καθώς επίσης να θεσπιστεί μια κρατική πολιτική γενικότερα που θα διευκολύνει τους γονείς να συνδυάζουν τη δουλειά με την οικογένεια.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννης Νικόλαος Γρηγορίου

Μόλις πήρε το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε το Master και έπεται συνέχεια. Μπαινοβγαίνει στα μουσεία και τις γκαλερί. Τρέχει σαν τον Βέγγο στους ρυθμούς της ζωής, αλλά και για σωματική άσκηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;