Ο χορός της διαπλοκής

Σκοτεινές πρακτικές των πρώην επικεφαλής της Attica Bank, Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, αποκαλύπτει η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΤτΕ στον Άρειο Πάγο. Στα ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τράπεζας Ελλάδος και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ γίνεται λόγος για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους με μηδενική ή μερική εξασφάλιση και χρηματοδότηση ημετέρων για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας από τους μηχανικούς.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χορηγήσεις προς πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα με επιτόκια όμως πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας. Καταγράφηκαν μάλιστα 528 περιπτώσεις πελατών με διαβάθμιση ΝΤ οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14%.

Η πρακτική αυτή διαπιστώθηκε σε 7 περιπτώσεις των 26 δανείων του δειγματοληπτικού ελέγχου που αφορούσαν τις εταιρίες Τοξότης Κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα, την εταιρία Περσεύς ΑΕ που ελέγχει τις ιδιωτικές κλινικές Metropolitan, Ionis Development και την εταιρία Intracom του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Μόνο η κατασκευαστική εταιρία Τοξότης του κ. Καλογρίτσα έλαβε 39 δάνεια από την τράπεζα Αττικής από το 2015 και μετά με επιτόκιο που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και κάτω από το κόστος της τράπεζας. Το πρώτο ομολογιακό δάνειο ήταν 11 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκ σε 50 και στις 14 Μαϊου του 2015 στα 100 εκατ. Στην ίδια αναφορά γίνεται λόγος για τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια κάτω του κόστους με τα οποία δάνειζε η Attica στην εταιρία του κ.Καλογρίτσα. Σε μια περίπτωση δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε με επιτόκιο μόλις 2,6% ενώ αντιστοιχούσε 11,84% στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Καραδημου

Φοιτήτρια της Δημοσιογραφίας κάνοντας τα πρώτα βήματα στην αρθρογραφία. Μεγάλη αγάπη και για το ραδιόφωνο. Καταγωγή από την μαγευτική Καλαμπάκα. Moto της ζωής:Ποτέ μην τα παρατάς και πάντα να χαμογελάς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;