Νομιμοποίηση καμερών στις εισόδους διαμερισμάτων

Με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επιτρέπει την εγκατάσταση καμερών εντός των πολυκατοικιών.

Μετά την τελευταία απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, (στην υπ’ αριθμό 5/2017), αναφέρεται πως είναι νόμιμη η τοποθέτηση καμερών και η καταγραφή ήχου με σκοπό να γίνεται καλύτερη επόπτευση του χώρου μπροστά από εισόδους διαμερισμάτων (κατοικίες ή επαγγελματικοί χώροι). Η τοποθέτηση κάμερας , παρόλα αυτά θα υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα.

Ποιοι είναι οι όροι για την τοποθέτηση των καμερών ασφαλείας;

Πιο αναλυτικά, γίνεται ρητή αναφορά πως απαγορεύεται να αναρτηθεί βίντεο από κάμερα διαμερίσματος σε ιστοσελίδα ή ακόμη και η επίδειξή του σε τρίτα πρόσωπα. Επιπλέον ο ένοικος του διαμερίσματος ο οποίος έχει προβεί σε  τοποθέτηση κάμερας είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να σέβεται και να συμμορφώνεται με τις νόμιμες παραμέτρους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ η ¨διάρκεια ζωής¨ των δεδομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δυο ημέρες.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον καθορισμένο χώρο που δίνεται η δυνατότητα στην  ¨ματιά¨ της κάμερας να καλύπτει και αυτός δεν υπερβαίνει τον χώρο που είναι μπροστά από την πόρτα με το άτομο που στέκεται στην είσοδο του διαμερίσματος. Εικόνες από κάμερες σε σκάλες ή ανελκυστήρες απαγορεύεται να καταγράφονται, ενώ ο χώρος επεξεργασίας των δεδομένων πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι σε κάποιο ιδιωτικό διαμέρισμα. Σε άλλη περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα κάποια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας να αναλάβει τον ρόλο καταγραφής και προστασίας ή επεξεργασίας των δεδομένων που θα προκύπτουν. Μόνο όταν το ποσοστό της τάξεως των 2/3 του συνόλου των ενοίκων μιας πολυκατοικίας συμφωνεί θα επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους.

Η απόφαση αυτή έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ιδιωτική τοποθέτηση καμερών στις πόρτες διαμερισμάτων για ασφάλεια. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη προχωρήσει την διαδικασία για την τοποθέτηση όλων των απαραίτητων μηχανισμών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη προστασία της περιουσίας τους, που νιώθουν ότι απειλείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννης Νικόλαος Γρηγορίου

Μόλις πήρε το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε το Master και έπεται συνέχεια. Μπαινοβγαίνει στα μουσεία και τις γκαλερί. Τρέχει σαν τον Βέγγο στους ρυθμούς της ζωής, αλλά και για σωματική άσκηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;