Ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης στην σκιά των ευρωπαϊκών αποφάσεων

 

Μια μέρα μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι αρχές του Ιταλικού λιμενικού διασώζοντας περίπου 550 ανθρώπους στα ανοιχτά της Λιβύη, ένα ακόμη ναυάγιο σημειώθηκε στην ίδια περιοχή μόλις χθες το Σάββατο. Πλοιάριο στο οποίο φαίνεται να  επέβαιναν τουλάχιστον 107 άνθρωποι, βυθίστηκε καθώς έπλεε 30 ναυτικά μίλια βόρεια της Λιβύης. Παρά την άμεση κινητοποίηση των Ιταλικών αρχών οι οποίες έχουν επιστρατεύσει για την διάσωση των ναυαγών δύο σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα εμπορικό πλοίο, η επιχείρηση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς σύμφωνα με πηγές της Guardian οι διασωθέντες μέχρι στιγμής είναι μόλις τέσσερις. Το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων μάλιστα, μεταδίδει ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το έργο της διάσωσης αλλά και της περισυλλογής των σορών είναι εξαιρετικά δύσκολο, ενώ ήδη έχουν ανασυρθεί οι σοροί 8 ανθρώπων, με τις έρευνες να συνεχίζονται καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και τις βραδυνές ώρες.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Όπως είναι φανερό πρόκειται για πρόσφυγες από χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Νιγηρίας, της Γκάμπια και της Σενεγάλης με προορισμό την Ιταλία. Οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν τον θάνατο σε μια Ευρώπη φρούριο όπου μόλις πριν ένα μήνα στην διάσκεψη των Βρυξελλών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «βασική επιδίωξη οι πρόσφυγες και μετανάστες να μη μεταφέρονται πια στην Ιταλία, αλλά πίσω στην Αφρική. Υπάρχει μάλιστα κλιμακούμενη ανησυχία στους κόλπους της Ε.Ε., πως η ευρωπαϊκή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης «Σοφία» στη Μεσόγειο έχει καταντήσει υπηρεσία ταξί…». Ενόψει των συμφωνιών που επιδιώκει να συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με Αφρικανικές χώρες υπό ιδιότυπα αυταρχικά καθεστώτα, με στόχο των περιορισμό των προσφυγικών ροών, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι «η στρατηγική εκβιασμού, προκειμένου χώρες καταγωγής και διέλευσης αιτούντων άσυλο να γίνουν κάτι σαν μπράβοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισοδυναμεί με απόρριψη του καθεστώτος προστασίας των προσφύγων». Νέα έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου αποτελεί κόλαφο για τις επιδιώξεις της Ε.Ε. Καταγράφει «φρικτές» συνθήκες για τους περίπου 38.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εκτιμάται πως έχουν εγκλωβιστεί στην «δημοκρατική» και «ελεύθερη» κατά την Ε.Ε. Λιβύη. Μετά την πολύκροτη συμφωνία με την Τουρκία η Ένωση επιδιώκει να εγκαταλείψει τους πρόσφυγες σε ακόμη πιο επισφαλείς κράτη όπου σύμφωνα με την έκθεση επικρατούν συστηματικές κακοποιήσεις, αυθαίρετοι εγκλεισμοί σε κυβερνητικά ή άλλα κέντρα κράτησης, αγοραπωλησίες ανθρώπων για λύτρα, βιασμοί, βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Λιβύης ένοπλες συμμορίες ελέγχουν ουσιαστικά τα επίσημα κέντρα κράτησης, ενώ υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για εμπλοκή κρατικών λειτουργών στη διακίνηση ανθρώπων. Αφού η Ένωση κατάφερε μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία να αποκλείσει την ελληνική δίοδο, τώρα μετατοπίζει το ενδιαφέρον και την αγωνία της  στον αποκλεισμό της αφρικανικής οδού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιολάκη Ραφαέλα

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα μμε και επικοινωνίας του Καποδιστριακού με όνειρο να ασχοληθω με το πολιτικό ρεπορτάζ και την δημοσιογραφία εκείνη γενικότερα που θα βελτιωσει κάτι απο τον κοσμο.Είμαι από την Κρήτη αλλά στο λιγο καιρό που ζω εδώ έχω αγαπήσει την Αθήνα.Ασχολούμαι με τον χορό και προσπαθώ και αξιοποιω τον χρονο μου όσο πιο ουσιαστικά και όμορφα μπορώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;