Η National Grid UK και οι επενδυτές

SHARE

National Grid – Το γεγονός

H National Grid είναι η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού υψηλής τάσης και αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η απόφαση πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της σε επενδυτές απο την Κίνα και το Κατάρ καθώς και σε μια Αυστραλιανή τράπεζα, την Macquarie Bank . Ποσοστιαία, οι μετοχές προς πώληση ανέρχονται στο 61% των επιχειρήσεων του φυσικού αερίου. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα κρατήσει το 31% της επιχείρησης, αν και είναι πολύ πιθανό να πωληθεί ακόμα ένα 14% ως μέρος της συμφωνίας. Στους όρους της συναλλαγής υπυσέρχεται η αξία της επιχείρησης, αλλά και του χρέους της εταιρείας. Η συμφωνία φαίνεται οτι θα είναι έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο στον ενεργειακό τομέα. Αυτό από μόνο του αποτελεί σημάδι απο πολλούς οτι η νεοεκλεγείσα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May είναι οπαδός του παρεμβατισμού σε σύγκριση με τον προκάτοχο της David Cameron.

Ποιοι είναι οι επενδυτές

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Αυστραλιανή Macquarie θεωρείται μη κατάλληλη επενδυτής για την επιχείρηση αερίου, μιας και το 2006 η εν λόγω εταιρεία είχε αγοράσει την μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία παροχής νερού, την Thames Water και τώρα έχει κινήσει διαδικασίες για να την πουλήσει εκ νέου. Ακατάλληλη δε θεωρείται απο πολλούς μιας και αποτελεί εταιρεία κατασκευαστική και το ίδιο δεδομένο έχει τεθεί ως λόγος “αποτυχίας” διαχείρισης της Thames Water.

Από την άλλη, η κίνηση αυτή της Κίνας παρατηρείται όχι μόνο με επιφυλακτικότητα, αλλά ίσως και με μια δόση αγανακτισμού, αν και είναι προφανής η επίδειξη δύναμης απο μεριάς του οικονομικού τιτάνα. Η Κίνα ήδη είχε αρχίσει να επενδύει σε διάφορους τομείς, κατασκευαστικούς, έρευνας, παροχής ενέργειας, κ.α, σε όλα σχεδόν τα κράτη της Υφηλίου. Δεν θα ήταν υπερβολή μάλιστα, η εν λόγω τοποθέτηση, μιας και η Κίνα ήδη κατέχει μετοχές σε πολλές εγχώριες εταιρείες και επιχειρήσεις σε κάθε Ήπειρο. Οι επενδύσεις αυτές φυσικά και είναι κρατικές, οπότε τα έσοδα διαχειρίζονται απευθείας απο το κράτος, χωρίς να εμπλέκονται ιδιώτες. Η επενδυτική πολιτική της Κίνας αναμφίβολα δείχνει πως η οικονομική ισχύς έχει μετατεθεί στην ασιατική Ήπειρο.

Advertisement

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναζητώντας την αλήθεια στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ βρήκα την πολυεπίπεδη φύση της. Tώρα προσπαθώ να την καταλάβω...

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG