Μεξικό – Η.Π.Α.: νεότερα για το τείχος

Μεξικό-ΗΠΑ τείχοςΜεξικό – Η.Π.Α. : νεότερα για το τείχος

To Μεξικό προειδοποιεί για αντίποινα τις Η.Π.Α. μπροστά στη νεότερη θέση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, να θέσουν επιπλέον φόρο στα εισαγόμενα από το Μεξικό προϊόντα ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του τείχους.

Τι συμβαίνει στις Η.Π.Α

Η κατασκευή του τείχους στα σύνορα των Η.Π.Α. με το Μεξικό ήταν μία από τις θέσεις του Προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσει να δέχεται σχέδια για την κατασκευή του τείχους. Μάλιστα η Κυβέρνηση θα θέσει το εγχείρημα σε κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ θα περιμένει τα πρώτα σχέδια από τις 6 Μαρτίου. Μέχρι τις 20 Μαρτίου υπολογίζεται να γίνει η εκτίμηση των καλύτερων σχεδίων, καθώς και το κόστος κατασκευής τους. Η τελική απόφαση υπολογίζεται να είναι έτοιμη στα μέσα του Απριλίου.

Το τείχος υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 21 δις δολάρια, ένα ποσό που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που είχε υπολογίσει εξ’ αρχής ο Πρόεδρος Τραμπ (12 δις δολάρια). Γι΄αυτόν το λόγο, η λύση που προτάθηκε ήταν η επιβολή έξτρα φόρου στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα ώστε «με αυτόν τον τρόπο το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος». Έξτρα φόρος που θα αγγίζει το 20% επί της ήδη διαμορφωμένης τιμής των εισαγομένων προϊόντων.

Ο Τραμπ χρειάζεται πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου για το σχέδιο

Μεξικο-ΗΠΑ τείχος
Το σχέδιο για την έκταση του τείχους

Τα αντίποινα

Σε απάντηση ο  Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό δήλωσε πως «αυτό που δεν μπορεί να κάνει τώρα το Μεξικό, είναι να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια». «Οι απειλές έχουν περισσέψει, το Μεξικό θα αντιδράσει στη νέα εξέλιξη των πραγμάτων ως πραγματικότητα και όχι σαν κάτι υποθετικό για το μέλλον», πρόσθεσε. Έτσι υπολογίζοντας πως η Ιόβα, το Γουισκόνσιν και το Τέξας αποτελούν τους κύριους εμπορικούς εταίρους του, το Μεξικό έχει τη δύναμη να επιβάλει με τη σειρά του επιπλέον φόρους στα προϊόντα εκείνων των πολιτειών. Όπως δήλωσε ο Υπ.Εξ. του Μεξικό, Βιντεγκάραϊ, «να απαντήσει το Μεξικό με τον ίδιο τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κοτίβα Μαρία

Αναζητώντας την αλήθεια στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ βρήκα την πολυεπίπεδη φύση της. Tώρα προσπαθώ να την καταλάβω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;