Paradise Papers: Μαντέψτε ποιοι έχουν τις offshore

Ενάμιση χρόνο μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, ξέσπασε ένα ακόμα σκάνδαλο διαφθοράς με μεγαλύτερες απ’ ότι φαίνεται προεκτάσεις. Πρόκειται για τα Paradise Papers. Αρχεία που φέρνουν στο φως τον σκιώδη κόσμο των offshore και την αξιοποίηση αυτών από πολιτικούς, βασιλείς ή ακόμα αθλητές και star της μουσικής.

Φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Νήσοι Κέιμαν, η Μάλτα λειτουργούσαν με διπλό ρόλο. Αφενός προσέφεραν την ευκαιρία σε πολλούς να «παρκάρουν» εκεί την περιουσία τους, αποφεύγοντας τη φορολόγηση στις χώρες τους και αφετέρου σε άλλους να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο σκοτάδι μακριά από το νόμο.

Ασφαλώς, δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Η τακτική των offshore εταιριών είναι γνωστή σε όσους ξέρουν να βρίσκουν «παράθυρα» για να ξεφεύγουν της νομιμότητας. Οι εξωχώριες εταιρίες παρέχουν την απαραίτητη κάλυψη και ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει.

Το 1% του πληθυσμού κατέχει τον μισό πλούτο του κόσμου. Οι έχοντες βλέπουν τις περιουσίες τους να διογκώνονται και οι οικονομικά ασθενείς μαθαίνουν πως η μόνη λύση στα προβλήματά τους είναι η λιτότητα και οι περικοπές.

Το ερώτημα, λοιπόν, που εύλογα εγείρεται, είναι: «Τώρα τι;». Η δημοσιογραφική έρευνα, προκειμένου να προκύψουν αυτά τα ευρήματα, ήταν πραγματικά πολύ σημαντική για να πάει χαμένη. Οι δημοσιογράφοι που εργάστηκαν και κατόρθωσαν να γνωστοποιήσουν ένα τεράστιο σκάνδαλο, έκαναν και με το παραπάνω τη δουλειά τους.

Σειρά τώρα έχουν οι κυβερνήσεις. Ο κατάλογος των Paradise Papers περιλαμβάνει 180 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Μπορούν οι κυβερνώντες σε κάθε μία από αυτές να πράξουν τα δέοντα και να δώσουν ένα «γερό χτύπημα» στο στομάχι της διαφθοράς;

Σίγουρα, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ευοίωνα. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη χώρα μας, είναι πραγματικά αναρίθμητοι εκείνοι, οι οποίοι παρότι υφάρπαξαν μεγάλα ποσά από τα κρατικά ταμεία, σήμερα, βρίσκονται ελεύθεροι. Από την πιο παλιά Siemens μέχρι και την πιο πρόσφατη λίστα Λαγκάρντ, οι πρωταγωνιστές των ιστοριών είναι ατιμώρητοι.

Advertisement

Η πάταξη της διαφθοράς βρίσκεται σε κάθε κομματική ατζέντα. Απτά αποτελέσματα, ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη. Η ευκαιρία είναι πολύτιμη.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

"Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;