Μακεδονικό ζήτημα- Νέες δηλώσεις από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα

 

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δήλωσε τη Δευτέρα πως ελπίζει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στη διαφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας. Ο Zoran Zaev, μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός στις 31 Μαΐου, θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Matthew Nimetz, τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το Μακεδονικό ζήτημα. Όπως δήλωσε: «Στις 20-21 Νοεμβρίου, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση με τον Matthew Nimetz και ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση αντί να την αναβάλουμε». Μίλησε, μάλιστα για ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε που αναμένει να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.

http://www.reuters.com/article/us-macedonia-greece-name/macedonias-pm-hopes-for-quick-solution-to-name-dispute-with-greece-idUSKBN1DD2D2?feedType=RSS&feedName=worldNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Reuters%2FworldNews+%28Reuters+World+News%29&&rpc=401

Μακεδονικό ζήτημα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συζήτησε το θέμα με τον Nikola Dimitrov, Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο υπουργικής συνέλευσης στις Βρυξέλλες. Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Κοτζιάς δήλωσε ότι αναμένει  τη διαφωνία ονόματος να λυθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του προσεχούς έτους. «Μιλήσαμε για την περαιτέρω προώθηση των μέτρων εμπιστοσύνης και την προώθηση της συνεργασίας μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μιλήσαμε για τη διαδικασία υπέρβασης του μόνο ανοιχτού θέματος, δηλαδή των διαφορών σχετικά με το όνομα». «Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τον καλύτερο τρόπο χρήσης της προσεχούς περιόδου προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί το συντομότερο », ανέφερε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Μακεδονικό Υπουργείο Εξωτερικών.

http://meta.mk/en/dimitrov-kotzias-an-open-and-constructive-dialogue-will-contribute-for-a-mutual-trust/

Το Μακεδονικό ζήτημα

Η διαμάχη αυτή ξεκίνησε μόλις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, το 1946. Ωστόσο, έχει επικρατήσει η άποψη πως η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι αυτή που πυροδότησε τη διαφωνία. Η Ελλάδα καθυστέρησε την αναγνώρισή της από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθώς και την προσχώρησή της στον ΟΗΕ, που έγινε τελικά το 1993. Η συμβιβαστική συμφωνία που υπογράφηκε τότε περιλάμβανε μεταξύ άλλων ότι η ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” είναι ένας προσωρινός όρος που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μέχρι να επιλυθεί η διαφορά.

Advertisement

Το 1995 υπογράφηκε νέα διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, με την οποία η ΠΓΔΜ δεσμεύτηκε να αφαιρέσει τον Ήλιο της Βεργίνας (αρχαίο ελληνικό σύμβολο που απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα και χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας), από τη σημαία της και να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε αλυτρωτικές της τάσεις.

Η διαμάχη για το Μακεδονικό ζήτημα κλιμακώθηκε όταν το εθνικιστικό κόμμα «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» άρχισε να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα. Οι σταθμοί και τα αεροδρόμια μετονομάστηκαν σε αρχαία μακεδονικά πρόσωπα και τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β της Μακεδονίας  χτίστηκαν σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2008 διευρύνθηκε ακόμα πιο πολύ το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες, όταν τα Σκόπια (ονομασία που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα αντί για τον όρο ΠΓΔΜ) άσκησαν δίωξη στην Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για παραβίαση της συμφωνίας του 1995. Λόγω αυτής της παράβασης ζητούσαν τον αποκλεισμό της Αθήνας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ. Η Ελληνική Δημοκρατία χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες αλλά το Δικαστήριο απεφάνθη ότι επρόκειτο πράγματι για παράβαση της συμφωνίας. Το 2011 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και ως εκ τούτου ήταν λάθος να εμποδίσει την εφαρμογή της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008.

Από το 1995 έχουν γίνει αμέτρητες συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Matthew Nimetz και πολλές προτάσεις συμβιβασμού από τον ίδιο, χωρίς όμως να μπορεί να επιτευχθεί κάποια αμοιβαία συμφωνία.

Σε τι διαφωνεί η Ελλάδα:

  • Στο συνταγματικό όνομα της χώρας («Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας») καθώς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Το όνομα Μακεδονία είναι στενά συνδεδεμένο με τον ελληνικό πολιτισμό.
  • Στον όρο Μακεδόνες που χρησιμοποιείται για την κύρια εθνότητα του κράτους. Για την Ελλάδα ο σωστός όρος είναι Σλαβομακεδόνες.
  • Στον όρο μακεδονική που χρησιμοποιείται για την επίσημη γλώσσα της χώρας. Για την Ελλάδα ο σωστός όρος είναι σλαβομακεδονική.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση έχει κατακρίνει την κατά καιρούς  παράβαση της συμφωνίας του 1995 με την προώθηση εδαφικών σχεδίων, την υποστήριξη αλυτρωτικών ιδεών και τη χρήση συμβόλων που αποτελούν μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. 

Advertisement

Τι υποστηρίζει η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας μεταξύ άλλων:

  •  Κατηγορούν την Ελλάδα ότι διεκδικεί την κυριότητα πάνω σε ένα αρχαίο βασίλειο στο οποίο η κυριότητα δεν ήταν ελληνική.
  • Ο πληθυσμός της Μακεδονίας περιέχει μια ισχυρή σλαβική μειονότητα (εθνική μακεδονική μειονότητα).

https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_naming_dispute

Ποια είναι η στάση των χωρών για το Μακεδονικό ζήτημα:

Μακεδονικό ζήτημα

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

'' Let your smile change the world ''

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG