Κυπριακό ζήτημα: μία λύση ή ένα άδοξο τέλος;

 

Ένα από τα ζητήματα που αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όσο και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτελεί η εξεύρεση μίας μόνιμης και κοινώς αποδεκτής  λύσης επί του κυπριακού ζητήματος. Μετά τις άκαρπες συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών που διεξήχθησαν το περασμένο Φεβρουάριο στη Γενεύη, επιχειρείται μια επανεξέταση του θέματος, κατόπιν προσκλήσεως του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Γκουτέρες προς τους εκπροσώπους αμφότερων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, του κυρίου N.Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., θα συγκληθεί συνάντηση των δύο εκπροσώπων στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη Κυριακή, σε μια ύστατη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο μερών, με σκοπό την επανάληψη των συζητήσεων και την απόπειρα εξεύρεσης ενός κοινού τόπου που θα οδηγήσει σε σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη.

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση στην Νέα Υόρκη, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάθεση της πρότασής του στη Γενεύη, καθώς και για το αποτέλεσμα των επαφών του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπάρθ Άιντα με Αθήνα και Άγκυρα. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε  από τα μέλη του Συμβουλίου να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους πιθανούς χειρισμούς της επικείμενης συνάντησης και έτσι υπήρξε μια ουσιώδης ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος. Μέτα το πέρας της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η πρόταση Αναστασιάδη είναι η πιο ρεαλιστική και ικανή να ξεκλειδώσει τη συζήτηση. Αυτό, ωστόσο, που προσδοκάται από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η συζήτηση αναφορικά με το θέμα της ασφαλείας, ένα ζήτημα κεφαλαιώδους και ζωτικής σημασίας.

Αντίθετα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Ακιντζί εμφανίζεται κάθετος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα αποδοχής όρων και προϋποθέσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εντούτοις, επεσήμανε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί μια λύση και όχι ένα αδιέξοδο. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή προσέγγιση, η λύση οφείλει να είναι ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική, που θα χαρακτηρίζεται από πολιτική ισότητα βασιζόμενη σε δύο συνιστώσες πολιτείες, με εκ περιτροπής προεδρία και από τις δύο πλευρές, με αποφασιστική συμμετοχή και των δύο μερών στη λήψη αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμβανομένων υπόψιν των δεδομένων συνθηκών και των πολιτικών προθέσεων των δύο μερών, βασικός σκοπός και των δύο είναι η εξεύρεση μιας μόνιμης και αμοιβαίως επωφελούς λύσης που θα ικανοποιεί πάσα κατεύθυνση, είτε στο επίπεδο των ηγεσιών είτε στο επίπεδο της προστασίας των συμφερόντων των δύο πλευρών. Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι κατά πόσο υπάρχει η πραγματική βούληση για σύγκλιση αμφοτέρων, όπως και αν υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής ή περαιτέρω παγίωσης ενός ήδη διαμορφωμένου καθεστώτος στη συγκεκριμένη περιοχή.

http://gr.euronews.com/2017/06/01/synantisi-anastasiadi-akintzi-me-ton-geniko-grammatea-tou-ohe?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1496297091

http://gr.euronews.com/2017/06/02/kypriako-ethniko-symvoulio-synantisi-nea-yorki-orous?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1496393119

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδιτη Γιωτα

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑ.ΠΕΙ . Μου αρέσει η καλή μουσική οποιουδήποτε είδους, τα ταξίδια και οι ωραίες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;