Κως: 95 εκατ. η αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό

Στα 95 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην Κω τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με καταγραφή που πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου στην Κω.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου του νησιού Γιώργου Κυρίτση, η καταγραφή αφορά τις ζημιές σε δημόσια κτίρια, στις υποδομές και στα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού, προσθέτοντάς ότι για την κατάσταση έχει ενημερωθεί τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Περισσότερες ζημιές υπέστησαν τα αρχαιολογικά μνημεία

Ο καταστροφικός σεισμός που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Κω, η ώρα 1:31 π.μ. την παρασκευή 21 Ιουλίου και μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχει επιφέρει πολυδάπανες ζημίες τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δημόσιες περιουσίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τις περισσότερες ζημιές υπέστησαν τα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτείται ποσό 49,2 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα ακολουθεί ο επανασχεδιασμός και η ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων (41 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων (2,2 εκατ. ευρώ) και οι υποδομές ύδρευσης (1,1 εκατ. ευρώ). Μικρότερα ποσά απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών στο Επαρχείο, στο οδικό δίκτυο, στη ΔΕΗ, στις φυλακές, στις εγκαταστάσεις της ΑΔΤΕ κ.α.

Αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος κ. Κυρίτσης, σκοπός του δήμου είναι να υπάρξει ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο δήμαρχος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και της κοστολόγησης των ζημιών, η Ελλάδα αλλά και η Κως διαθέτουν τη νομιμοποιητική βάση για να υποβάλουν αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πόροι μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανακατασκευή λιμενικών υποδομών και την αποκατάσταση των ζημιών στο δημόσιο χώρο και στις υποδομές του νησιού, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Χατζηζωρζή

Ονομάζομαι Μαρία Χατζηζωρζή και κατάγομαι από την Κύπρο . Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζωή μου τα ταξίδια και αγάπη μου το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;