Κόντρες και Πολιτική «Θύελλα» για τις εξελίξεις στο ΔΟΛ

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) έχει μακρά ιστορία και αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στο χώρο των ΜΜΕ. Όσον αφορά τον έντυπο τύπο, εκδίδει τις κορυφαίες πολιτικές εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Επίσης, αρκετά περιοδικά που καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων. Υπό τη σκέπη του βρίσκονται ακόμη, η μακροβιότερη διαδικτυακή ενημερωτική πύλη www.in.gr και ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΒΗΜΑ FM». Τέλος, συμμετέχει με ποσοστό 22% στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA CHANNEL».

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχει γίνει γνωστό ότι ο ΔΟΛ πνέει τα λοίσθια. Τα σοβαρά οικονομικά και διαρθρωτικής φύσης προβλήματα που αντιμετωπίζει, τον έχουν καταστήσει έναν υπερχρεωμένο Οργανισμό. Να σημειωθεί ότι, στα 220 με 240 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ύψος των δανείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, η μη εξυπηρέτηση των οποίων, τον έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια για τη διάσωση του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΛ απευθύνθηκε στον Βασίλη Μουλόπουλο, προκειμένου να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων και να σωθεί ο ιστορικός Οργανισμός. Ο Μουλόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια δημοσιογράφος του Βήματος και των Νέων. Είναι όμως και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής, καθώς και πρόεδρος του Δ.Σ της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ». Το γεγονός αυτό, πυροδότησε τις θυελλώδεις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της μείζονος και ήσσονος αντιπολίτευσης. Έντονοι ήταν και οι διαπληκτισμοί που έλαβαν χώρα στο Κοινοβούλιο, ενώ ξέσπασε κι ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων από όλες τις πλευρές.

Ορισμένες από τις Ανακοινώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικά, ανακοίνωση εξέδωσε ο ΔΟΛ: «Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δυο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».

Η ανακοίνωση της ΝΔ: «Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η Κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της. Η στάση της προς τους εκδότες: Πρώτα τους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλάχθηκε μαζί τους. Τώρα χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ως τοποτηρητή της τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αυγής» στον ιστορικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία. Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και κάθε λογής μεθοδεύσεων ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία θα αποδειχθούν πολύ ισχυρότερες από τα άθλια σχέδια της Κυβέρνησης».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε: «Τόσο απροκάλυπτα! Ο χυδαίος εκβιασμός που καιρό τώρα οργανώνουν οι κυβερνώντες, η επίμονη στοχοποίηση ενός ανθρώπου σε πρόδηλη αδυναμία που βρίσκεται επιπλέον υπό την πίεση της ποινικής προδικασίας, έφερε αποτέλεσμα. Την παράδοση των ιστορικών εφημερίδων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου στα χέρια της ωμής εξουσίας της αδίστακτης εθνικολαϊκιστικής αριστεράς». «Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, πολυφωνίας, διαφάνειας. Μαθαίνουν τώρα όλοι τι σημαίνει πραγματικά διαπλοκή. Δεν περνούν τέτοιες ακρότητες. Ευτελίζουν όμως μια παράδοση που πρέπει να την προστατεύσουν δημοσιογράφοι και αναγνώστες».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Προσοχή δεν είναι πλάκα. Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο ΔΟΛ – Νέα, Βήμα και ραδιόφωνο! Επόμενος στόχος Mega. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ: «Ορισμένοι εμφανίζονται σαν να ανακάλυψαν την Αμερική, ενώ είναι πασίγνωστο ότι όλα τα αστικά κόμματα συνδέονται και επιχειρούν να συνδεθούν με πολλούς τρόπους με τα ΜΜΕ, παρά τα όσα ισχυρίζονται δημόσια».

Η Κυβέρνηση ανταπάντησε κάνοντας  λόγο «για προσωπική και απολύτως σεβαστή επιλογή του Βασίλη Μουλόπουλου, καθώς επί πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του συγκεκριμένου Ομίλου».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την τοποθέτησή του στο ΔΟΛ, ο Βασίλης Μουλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του Βήματος: «Η τριαντάχρονη θητεία μου στον ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, όσον αφορά το μέλλον του Οργανισμού, αλλά και των εργαζομένων του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Κουφογιαννίδης

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως επί το πλείστον είναι ένας προβληματισμένος τύπος, αλλά ενίοτε και λίγο προβληματικός. Φύσει πολιτικοποιημένος, αλλά κομματικά ανένταχτος. Σπουδές σε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Ανάλυση. Από την πολλή Ανάλυση μάλιστα, οδηγήθηκε στον Αναλυτή, με τον οποίο και συνδιαλέγεται καθημερινά στον καθρέφτη..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;