«Κομίζω γλαύκας εις Αθήνας»

ανασχηματισμός

Ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν τις εκλογές; Μια κίνηση για να θολώσει τα νερά η κυβέρνηση; Αποπροσανατολισμός; Σκοπιμότητες; Εκτέλεση εντολών; Ίσως, ναι. Ίσως, όχι. Ίσως μια κίνηση απελπισίας. Πολλές ερμηνείες μπορεί να δώσει ο οποιοσδήποτε, μετά από έναν ανασχηματισμό.

Νέα πρόσωπα, νέα υπουργεία, ίδια πρόσωπα σε άλλες θέσεις, δυσαρεστημένοι, χαρούμενοι, ουδέτεροι. Ο ανασχηματισμός δεν βολεύει όλους. Δεν χαροποιεί τους πάντες και το κυριότερο δεν εξυπηρετεί τους πάντες. Ο λαός πως δέχεται τον ανασχηματισμό; Μάλλον αδιάφορα, υποτονικά και ψυχρά. Έχουν αλλάξει οι καταστάσεις, οι καιροί, η ψυχολογία και τα οικονομικά δεδομένα του λαού.

Αυτό που τον απασχολεί είναι η επιβίωση, ο καθημερινός αγώνας για να αντεπεξέλθει στον φορολογικό πόλεμο και όχι μόνο, που έχει κηρύξει η κυβέρνηση. Αγωνίζεται για να μπορέσει να διατηρήσει την στέγη του, να βρει την τροφή του, να σπουδάσει τα παιδιά του. Και σίγουρα το τελευταίο που τον νοιάζει, είναι ένας ανασχηματισμός. Τι  θα μπορούσε να του προσφέρει παραπάνω; Έχει χάσει την πίστη του στην πολιτική, στα πρόσωπα.

Ο πρωθυπουργός όμως έδωσε το στίγμα του στην πρώτη συνάντηση με τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία τους. Τους είπε χαρακτηριστικά « Προχωρήστε με θάρρος στην ανάληψη των καθηκόντων σας. Η κοινωνία περιμένει να κομίσετε το νέο, όχι μόνο με την ηλικία σας, αλλά και με την πρακτική σας στην άσκηση της διακυβέρνησης.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είπε στους Αλέξανδρο Χαρίτση (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), Έφη Αχτσιόγλου (Υπουργός Εργασίας), Γιώργο Βασιλειάδη (Υφυπουργός Αθλητισμού),  Δημήτρη Λιάκο (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ), Δημήτρη Τζανακόπουλο (Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος), Μιχάλη Καλογήρου (Γραμματέας του Υπ. Συμβουλίου), Νίκο Παππά (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης).

Όμως τι νέο να κομίσουν κύριε πρωθυπουργέ; Τι περισσότερο έχουνε τα νέα πρόσωπα που δεν είχανε οι προκάτοχοι τους; Νέες ιδέες; Νέα ήθη; Νέα έθιμα; Περισσότερο επιρροή, ήθος, πολιτικές γνώσεις; Σίγουρα ξέρετε καλύτερα κύριε πρωθυπουργέ. Όπως επίσης γνωρίζετε και τι νέα μέτρα θα χρειαστεί να ψηφίσετε στη βουλή για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όμως μήπως αυτά τα πρόσωπα είναι του «χεριού σας», για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες-απώλειες, το οποίο σημαίνει το τέλος της κυβέρνησης σας; Μήπως έρχεται το 4ο μνημόνιο και τα νέα πρόσωπα θα κάνουν την πρακτική τους, όπως εσείς ο ίδιος τους παροτρύνατε; Μήπως χάσατε τους συμμάχους σας και υποστηρικτές σας και όλα αυτά είναι μια κίνηση απόγνωσης;

Το γνωρίζετε και εσείς ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, αλλά εσείς μιλάτε. Είναι το γνώρισμα των πολιτικών άλλωστε να μιλούν πολύ, να ακούνε λίγο και να μην κάνουνε τίποτα.

Όμως τολμώ να αναφερθώ και να θέσω το ερώτημα στην έννοια της λέξης κομίζω. Κομίζω σημαίνει μεταφέρω. Κομιστής είναι αυτός που μεταφέρει κάτι σε κάποιον ή ο κάτοχος συναλλαγματικής που μπορεί να απαιτήσει από τον αποδέκτη την πληρωμή του αναγραφόμενου σε αυτή ποσού. Τι από τα δύο συμβαίνει; Θα υπάρξει τελικά κάποιος που να απαντήσει ειλικρινά στο παραπάνω ερώτημα;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αποστόλης Κυράνας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Χαλκίδα. Πολιτικός Μηχανικός και προβληματισμένος για το που πάει αυτός ο τόπος. Μου αρέσει το τρέξιμο ,το διάβασμα και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;