Κι όμως… 8 άνθρωποι είναι πλουσιότεροι από το μισό πληθυσμό της γης.

Πιστεύετε πως η ζωή είναι άδικη; Ε λοιπόν ακόμα και οι έρευνες έρχονται να σας επιβεβαιώσουν. Με αφορμή την έναρξη του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ  στο Νταβός, η βρετανική ΜΚΟ «OXFAM GB» παρουσίασε μία άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «An economy for the 99%». Σύμφωνα με αυτήν οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν και επισήμως, περιουσία ίση με αυτή του μισού παγκόσμιου  πληθυσμού  που ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Μιας και μιλάμε για πλούτη οι αριθμοί είναι απαραίτητοι. Οι 8 κύριοι λοιπόν συγκεντρώνουν  πάνω από 426 δισεκατομμύρια δολλάρια, τα οποία αντιστοιχούν στο εισόδημα 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων! «Φέτος αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα και με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της ανισότητας. Είναι πιο σοκαριστικό από ποτέ. Είναι απίστευτο ότι η περιουσία μίας ομάδας ανθρώπων, που θα μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα αμαξάκι του γκολφ, να είναι ίση με το 50% του φτωχότερου πληθυσμού παγκοσμίως» δήλωσε ο Mark Goldring, γενικός διευθυντής της Oxfam GB καταλήγοντας να σχολιάζει το χάσμα αυτό ως «αισχρό».

Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν το μισθό τους να παραμένει στάσιμος  ή ακόμα και να κατρακυλά στο πέρασμα των χρόνων, ο πλούτος των υπερπλουσίων  έχει αυξηθεί ετησίως  11% κατά μέσο όρο, από το 2009 και έπειτα. Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία του περιοδικού Forbes και της Ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

Το οικονομικό φόρουμ με τη σειρά του ανακοίνωσε  πως η κοινωνική διαίρεση και η συνεχώς αυξανώμενη κοινωνική ανισότητα είναι αρκετές για να οδηγήσουν στην υποχώρηση των διαδικασιών  παγκοσμιοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας δούμε λοιπόν ποιοί και με ποιά ιδιότητα γέρνουν την οικονομική ζυγαριά προς το μέρος τους.

-Bill Gates.  Ιδρυτής της Microsoft                                          75 δις.$

-Αmancio Ortega. Ιδρυτής ομίλου ένδυσης Inditex             67 δις.$

-Warren Buffet.Επενδυτής                                                       60,8 δις. $

-Carlos Slim Helu. Επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών        50 δις $

-Jeff Bezos.Διευθυντής της Amazon                                      45,2 δις.$

-Mark Zuckerberg.Ιδρυτής του Facebook                             44,6δις.$

-Larry Elisson.Συνιδρυτής εταιρίας Oracle                          43,6δις.$

-Michael Bloomberg.Πρώην δήμαρχος Ν.Υόρκης              40δις.$

* (Τα στοιχεία αφορούν την καθαρή αξίας των περιουσιών τους)

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος στη λίστα, ο Bill Gates, είδε τη περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 25 δισεκατομμύρια δολλάρια από το 2006 ενώ ο ίδιος επιμένει πως ο υπερβολικός πλούτος μπορεί να ανακυκλωθεί ευκολότερα για να βοηθήσει τους φτωχούς. Τα στελέχη του ΔΝΤ μα και ο Πάπας ειναι μερικές προσωπικότητες που φροντίζουν να τονίζουν συχνά για τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανισότητας αυτής. Η Oxfam με τη σειράς της κάλεσε μέσω της έκθεσης για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά την αποφυγή φορολόγησης και τη στροφή από τον καπιταλισμό που μοιράζει άνισα το πλούτο στους ήδη πλούσιους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Παλληκάρης

Απόφοιτος δημοσιογραφίας.Λάτρης της Ροκ μουσικής και μεγαλωμένος στα Κ.Πατήσια.Δε με λες και συνηθισμένο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;