Ινδία: νόμος κατά της θρησκείας ενόψει εκλογών

Ινδία και εκλογές.

Οι ημερομηνίες για τις εκλογές στην Ινδία αρχίζουν να πλησιάζουν, μιας και μπήκαμε στο 2017. Ίσως όμως αυτή η περίοδος να είναι ο προάγγελος για κάποιου είδους μεταστροφή της ινδικής κοινωνίας και πολιτικής με την περαιτέρω «πολιτικοποίηση» του συστήματος.

Τι θέλω να πω με αυτό; Στην Ινδία η θρησκεία και η κάστα είναι τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά που διέπουν τους ανθρώπους. Το σχήμα των καστών είναι ένα σύστημα σε ισχύ, πάνω από 2 χιλιάδες χρόνια και βασίζεται σε ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Ινδουισμού.

 Κάρμα

Το κάρμα για τους Ινδουιστές είναι αυτό που θα καθορίσει την ζωή σου. Την προηγούμενη, την τωρινή και την επόμενη. Οι πιστοί ακολουθούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ώστε στην επόμενη ζωή να έχουν την εύνοια του Θεού. Με την ίδια λογική, εάν κάποιος είναι άτυχος, φτωχός ή άρρωστος είναι εξαιτίας της «ανήθικης» προηγούμενης ζωής του, που οδήγησε σε παράλειψη των καθηκόντων του.

Κάστες

Πάνω στην λογική του κάρματος φτιάχτηκαν οι κάστες. Στις ανώτερες τάξεις ανήκουν όσοι γεννήθηκαν εξ αρχής σε ευνοϊκές κοινωνικές συνθήκες, ενώ στις κατώτερες κάστες όσοι γεννήθηκαν σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες. Η κοινωνική διαστρωμάτωση είναι απόλυτη και η κινητικότητα πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Φυσικά το παραπάνω θρησκευτικο-κοινωνικό σύστημα είναι αυτό που καθορίζει την πολιτική. Στην Ινδία η πολιτική έχει να κάνει με τη θρησκεία και την κάστα. Συγκεκριμένοι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού. Ένας υποψήφιος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκφράσει πάνω από μία πλευρά. Η κάθε κάστα έχει τους υποψηφίους της.

Αυτό φυσικά είναι κάτι που μέχρι πρότινος εκδηλωνόταν στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων. Τα καθαυτά πολιτικά ζητήματα δεν αποτελούν τόσο παράγοντα επιλογής, για να μην αναφερθεί η σχεδόν έλλειψη «ιδεολογίας» -τουλάχιστον όπως την έχουμε εμείς στο μυαλό μας. Πρώτιστη σημασία και αποκλειστικό χαρακτηριστικό των υποψηφίων είναι η κάστα εκπροσώπησης.

Η αλλαγή

Ποια είναι η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια; Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ινδία πέρασε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε εκλογική εκστρατεία βασισμένη στην θρησκεία και κατ’ επέκταση στο σύστημα των καστών. Συγκεκριμένα διατυπώθηκε πως «οι προσωπικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις κατά την διάταξη 25, δεν έχουν καμία θέση σε θεσμούς όπως οι εκλογές». Ακόμα ότι «η προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων με το πρόσχημα της θρησκείας είναι ενάντια στο Σύνταγμα και την ηθική του».

Ιδιαίτερη ήταν η δήλωση ότι η κρατική εξουσία δεν πρέπει να συγχέεται με καμία θρησκευτική πεποίθηση, καθώς το Κράτος κάθε αυτό δεν έχει θρησκεία. Συμπληρωματικά του νόμου, απαγορεύεται οποιαδήποτε επίκληση σε φύλο, κοινωνική τάξη ή κοινωνική-μειονοτική ομάδα ή γλωσσική επιλογή.

Ο νόμος αποτελεί μια νίκη της δημοκρατίας όπως εξέφρασε ο Δικαστής Chandrachud, μιας και αποτελεί μέτρο που θα συνδράμει τους «αδύναμους και καταπιεσμένους». Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο θα ισχύσει ο νόμος και πως θα εκφραστεί αυτό στις εκλογές του 2017.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κοτίβα Μαρία

Αναζητώντας την αλήθεια στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ βρήκα την πολυεπίπεδη φύση της. Tώρα προσπαθώ να την καταλάβω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;