Ιατροφαρμακευτική Κάνναβη – Μπορεί η Ελλάδα;

Κάνναβη ή κάνναβις ή ακόμη πιο γνωστή ως μαριχουάνα, είναι ένα ανθοφόρο φυτό με τρεις διακριτές φυτικές ποικιλίες, την cannabis sativa, την cannabis indica και την cannabis ruderalis. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή χαρτιού, ρούχων, σχοινιών και οικοδομικών υλικών. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, βρώσιμο λάδι και βιοκαύσιμο. Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι ρίζες χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς στην φάση ωρίμανσής τους, με φυσικές και ψυχοδραστικές επιδράσεις.

Μικρή ιστορική αναδρομή 

Η ιστορία της κάνναβης ξεκινάει πριν από 10.000 χρόνια στις στέπες της κεντρικής Ασίας, συγκεκριμένα στην περιοχή της σημερινής Μογγολίας και της νότιας Σιβηρίας. Η πρώτη καταγραφή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς χρονολογείται στο 4.000 π. Χ. ως αναισθητικού στην Κίνα. Η εξάπλωση και διάδοσή της οφείλεται σε νομάδες των στεπών. Γύρω στο 2.000-1.400 π. Χ. εμφανίζεται στην Ινδία και φέρεται ως ένα από τα “πέντε ιερά φυτά’’. Η μεταφορά από την Ασία στην Ευρώπη γίνεται από τους Σκύθες, απ΄όπου προέρχεται και η ετυμολογία της λέξης. Χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών της αρχαιότητας. Στην αρχαία Αίγυπτο (για ανακούφιση του πόνου από τις αιμορροΐδες), στην αρχαία Ινδία (για γαστρεντερικές διαταραχές , πονοκεφάλους και για να απαλύνει τον πόνο της γέννας) και στην αρχαία Ελλάδα (για να γιατρεύει τις πληγές των αλόγων και να σταματά τη ρινική αιμορραγία). Τέλος, στις αρχές του 20ου αιώνα η κάνναβη φθάνει στην Αμερική από μετανάστες κατά τη διάρκεια της Μεξικανικής Επανάστασης το 1910-1911. Ως το 1931 κρίθηκε παράνομη σε 29 πολιτείες, το 1937 ψηφίστηκε το Marijuana Tax Act, φθάνοντας στο σήμερα, όπου 24 πολιτείες, με πρώτη την Καλιφόρνια το 1996 έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική της χρήση και 4 πολιτείες και την ψυχαγωγική της.

Σήμερα

Ελλάδα, σωτήριον έτος 2009, το γνωστό ελληνικό συγκρότημα Locomondo κυκλοφορεί το τραγούδι με τίτλο «πίνω μπάφους και παίζω pro» καταδεικνύοντας με χιουμοριστικό τρόπο τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Πλέον, ερχόμενοι στο σήμερα, φθάνουμε στο ερώτημα για το αν θα πρέπει η χρήση της κάνναβης να νομιμοποιηθεί. Η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική, μόνο όσον αφορά τη χρήση της για καθαρά ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα αποσαφηνίζει πλήρως την όλη διαδικασία και τον χαρακτήρα της και δεν θα επιτρέπει την εκμετάλλευσή του ως δούρειο ίππο για την περαιτέρω νομιμοποίηση της ναρκωτικής ουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσει επιστημονικών ερευνών από διακεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως αποδεικνύεται η δράση της ως φαρμάκου, που συμβάλλει στην καταπολέμηση νοσημάτων. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης συναντώνται στην ωμή της μορφή και στο έλαιο που παράγει. Εν αντιθέσει, η ψυχοτρόπος ιδιότητά της απαντάται μόνο αν θερμανθεί, κοινώς αν την καπνίσουμε, το οποίο αυτόματα σημαίνει την απώλεια των θεραπευτικών της ιδιοτήτων.

Σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει ήδη αποδεκτή η ιατρική  χρήση της κάνναβης, παράδειγμα το οποίο καλό θα ήταν να ακολουθήσει και η Ελλάδα του 2017 ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος παύοντας να είναι ουραγός σε τέτοια ζητήματα. Όχι βέβαια σε λογικές του τύπου «κάθε μπαλκόνι και μια γλάστρα» με κρατικό παράβολο αλλά με τεκμηριωμένη ιατρική προσέγγιση. Δηλαδή, έπειτα από ιατρική γνωμάτευση, συνταγογράφησή της και διάθεση αποκλειστικά σε φαρμακεία ως φαρμακευτικό προϊόν. Θέτοντας λοιπόν αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες, αφαιρείται η δυνατότητα από οποιονδήποτε πολέμιο του εγχειρήματος να ταυτίσει τη φαρμακευτική με την «ευφορική» χρήση της κάνναβης.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την εφαρμογή αυτή θα υπάρξουν ευεργετικές επιπτώσεις για αρκετούς πάσχοντες συμπολίτες μας και πως δεν θα επιτραπεί παράλληλα η “φουντοποίηση’’ της κοινωνίας μας.

Υ.Γ  Όσοι θέλετε να την “ακούσετε” βολευτείτε μόνο με το παρακάτω τραγούδι.

https://youtu.be/FgDU17xqNXo


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρίνα Κυριαζή

Εν δυνάμει - λέμε τώρα - ιστορικός . Γεννημένη το 1994. Χάνομαι στην μουσική και στον δρόμο κυριολεκτικά ! Απεχθάνομαι τους κλειστόμυαλους ανθρώπους , αγαπώ αυτούς με τα ελαττώματα. Είμαι όσο αντικειμενική με αφήνει η υποκειμενικότητά μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;