Τα λαθραία τσιγάρα στην Θεσσαλονίκη

Το λεγόμενο «πάρτι» που έχει στηθεί εδώ και πολύ καιρό στην Θεσσαλονίκη με τα λαθραία τσιγάρα σίγουρα δεν αποτελεί καινούργια είδηση, ειδικά για τους ανθρώπους που μένουν και περπατάνε στους δρόμους της πόλης. Αν βρεθείτε άλλωστε στη πλατεία Αριστοτέλους θα δείτε πολύ γρήγορα μικρές ομάδες ανθρώπων να σας πλησιάζουν για να πουλήσουν τσιγάρα-καπνό και όλα αυτά κυριολεκτικά λίγα μέτρα από την αστυνομία.

Σε κοντινά καταστήματα, είτε μέσα είτε έξω από τους κάδους, σε φρεάτια και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς θα βρείτε τα εμπορεύματα, με τους τσιλιαδόρους να είναι στημένοι από νωρίς. Αυτό που επισημαίνουν μάλιστα όλοι οι φορείς είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι περιέχουν πραγματικά τα τσιγάρα μέσα και τι καπνό, αφού κάθε άλλο παρά ελεγμένα είναι από κάποια αρμόδια αρχή.

Εν μέσω κρίσης, δεν είναι καθόλου σπάνιο να βλέπουμε ανθρώπους να πλουτίζουν από την παρανομία, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κόσμου για όσο πιο οικονομικά προϊόντα γίνεται. Ενδεικτικά οι τιμές είναι 1,5€ το ένα πακέτο τσιγάρα, 4€ ένας καπνός και 15€ μία κούτα. Τιμές που όπως αντιλαμβάνεστε ουδεμία σχέση έχουν με αυτές των περιπτέρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι στις 28 Δεκεμβρίου 2017 στο Α’ τελωνείο Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 10 εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων σε κοντέινερ και το εμπόρευμα είχε δηλωθεί στα χαρτιά ότι περιείχε ηλεκτρικές γιρλάντες για τα Χριστούγεννα. Ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2018 κατασχέθηκαν πάνω από 15.000 πακέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο μήνες περίπου πριν η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υπέβαλε ξανά μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για το τεράστιο πρόβλημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού, κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το αποτέλεσμα των διαφυγόντων δασμών από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ετησίως στην χώρα μας για αυτό και στην συνάντηση που συγκάλεσε στις 17 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορμπίδης με όλους του αρμόδιους φορείς ήταν το κύριο θέμα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος, ήταν η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τόσο τους συλληφθέντες για εμπόριο λαθραίων καπνικών προϊόντων, όσο και για αυτούς που τα αγοράζουν. Επίσης, σε όποιον παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά κατά εξακολούθηση να αίρεται το δικαίωμα κατοχής ασύλου.

Τέλος, σημαντική ήταν η πρόταση για τοποθέτηση καταγραφικών καμερών στο Καπάνι, οι οποίες θα συνδέουν απευθείας εικόνα με τα γραφεία της ΓΑΔΘ.

Κοινή απόφαση όλων ήταν να μπει άμεσα σε εφαρμογή οποιοδήποτε σχέδιο ώστε να υπάρξει το γρηγορότερο δυνατό αποτελέσματα, αφού καθημερινά γίνονται συλλήψεις αλλά και κατασχέσεις σε μεγάλες ποσότητες λαθραίων προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Λούβαρης

Ο Στράτος Λούβαρης γεννήθηκε την δεκαετία του '90 στην Θεσσαλονίκη όπου διέμενε μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μετοίκησε στην πόλη της Κατερίνης μέχρι να γυρίσει πίσω ξανά στα δεκαοκτώ και να γίνει πλέον η βάση του. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην δημοσιογραφία αλλά και την επικοινωνία, έγραφε σε δημοσιογραφικά site της Θεσσαλονίκης ενώ το βρίσκεις μέχρι σήμερα πιο εύκολα στο δρόμο να "κυνηγάει" ένα θέμα πάρα οπουδήποτε αλλού. Μιλάει Ελληνικά και Αγγλικά, είναι ερωτευμένος με το ραδιόφωνο και σπάνια σταματάει να γράφει για οτιδήποτε απασχολεί την κοινή γνώμη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;