Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα

Ερντογάν

Ο Ερντογάν αποδεχόμενος την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αποτελεί τον πρώτο Τούρκο πρόεδρο που επισκέπτεται την Ελλάδα έπειτα από 65 ολόκληρα χρόνια. Ο τελευταίος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφτηκε τη χώρα ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952! Ήταν αυτός που ίδρυσε μαζί με τους οπαδούς του το «Δημοκρατικό Κόμμα», κέρδισε τις εκλογές το 1950 και παρέμεινε στη θέση του Προέδρου μέχρι το 1960. Την είδηση για την επίσκεψη αυτή του Ερντογάν, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Hakan Cavusoglu.

«Δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία αλλά η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες και θα βελτιώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο πρόεδρος μας θα είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που θα επισκεφθεί την Ελλάδα σε 65 χρόνια. Νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα έχει σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο κύριος Cavusoglu.

Ο Hakan Cavusoglu πρόσθεσε ότι στο Ανώτατο Συνέδριο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, θα συζητηθούν τρία πολύ σημαντικά έργα

  • Το πρώτο αφορά υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και αγαθών από τη δυτική επαρχία της  Σμύρνης  στη Θεσσαλονίκη.

  • Το δεύτερο είναι για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη.

  • Το τρίτο για την κατασκευή γέφυρας ανάμεσα στους ελληνικούς Κήπους (χωριό στον Έβρο) και στην Ipsala (πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία).

Αυτά τα σχέδια είχαν συμφωνηθεί στο 4ο Ανώτατο Συνέδριο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 2016 στην Σμύρνη. Ωστόσο οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα λόγω των 8 στρατιωτών που βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί οποιαδήποτε συζήτηση.

Εκτός από αυτά τα τρία έργα η ατζέντα περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων προς συζήτηση, όπως είναι το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης. Η τουρκική πλευρά αναμένει σίγουρα να διεξαχθεί διάλογος και για το ζήτημα των 8 στρατιωτών που διέφυγαν της τουρκικής σύλληψης και βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα.

Advertisement

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές που μίλησαν στο Ανεξάρτητο Πρακτορείο Ειδήσεων των Βαλκανίων (Independent Balkan News Agency- IBNA), ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από τους εξής Υπουργούς: τον Υπουργό  Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ömer Çelik, τον Υπουργό Οικονομικών  Nihat Zeybekci, τον Υπουργό Ενέργειας Berat Albayrak και τον Υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών  Ahmet Arslan, ενώ η λίστα παραμένει ανοιχτή.

Εν όψει, βέβαια της επίσκεψης Ερντογάν και του φλέγοντος, για την Τουρκία, θέματος της παράδοσης των 8 στρατιωτικών αξίζει να σημειωθεί η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Figaro, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 23/11 δήλωσε: «Θα του εξηγήσω […], ότι είμαστε μια χώρα της Ε.Ε. που σέβεται το νόμο και ότι το εκτελεστικό σώμα δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, πρέπει να σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου στη χώρα μας». Άρα δεν θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία να ανατρέψει την απόφαση της δικαστικής για άρνηση έκδοσης των Τούρκων στρατιωτών.

Πηγή: sputniknews.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

'' Let your smile change the world ''

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;