Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Widget+
    • Newsletter
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
    • Next Chapter
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Πολιτισμός
    • Κοινωνία
    • Βιβλίο
    • Εκπαίδευση
    • Ειδική Αγωγή
    • Φιλοσοφία
    • Ιστορία
    • Μουσεία
    • Πρόσωπα
    • Festival
    • Γλώσσα
    • Περιβάλλον
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
    • Μουσική
    • Θέατρο
    • Τηλεόραση
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
    • Gaming
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
    • Γαστρονομία
    • Μόδα & Ομορφιά
    • Design
    • Ψυχολογία
    • Αψυχολόγητα
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
    • Άγνωστη Ελλάδα
    • City Guide
  • PLUS
    • Next Chapter
    • #Egrapsa
    • Διαγωνισμοί
    • Podcasts
    • QUIZ
Απόψεις Γεγονότα Διεθνής Επικαιρότητα Επικαιρότητα

Elon Musk: Ένα δωρεάν ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

by Τάσος Σίνης 7 Απριλίου 2018
 Elon Musk: Ένα δωρεάν ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

 

«Εμπιστεύεσαι αυτόν τον υπολογιστή; (Do you trust this computer?)». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε και διανέμεται δωρεάν στο Youtube  από τον επιστήμονα και επιχειρηματία  Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της Space X, είναι ευρύτατα γνωστός όχι μόνο για την τεράστια περιουσία του και την επιχειρηματική του επιτυχία, αλλά κυρίως για τις πρωτοποριακές (κατά τους επικριτές του παρανοϊκές) ιδέες και θεωρίες του σχετικά με την εξέλιξη της ανθρωπότητας σε σχέση με την τεχνολογία και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Τα τελευταία χρόνια -ήδη από το 2014- ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας παρουσίας του Μασκ αφιερώνεται στο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτό που ο ίδιος θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία ακόμα και την ύπαρξη της ανθρωπότητας: την ολοένα και περισσότερο εξελισσόμενη Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το ντοκιμαντέρ «Do you trust this computer?» πραγματεύεται το θέμα ξεκινώντας με τις απλές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας (π.χ. Google) και φτάνει στην πρόθεση της ανάπτυξης «ζωντανών όπλων» από την πολεμική βιομηχανία καθώς και τον κίνδυνο η τεχνητή νοημοσύνη να υπερβεί τον ανθρώπινο νου και να υποδουλώσει την ανθρωπότητα.

Στην διάρκεια του ντοκιμαντέρ ο ίδιος ο Μασκ εμφανίζεται να λέει:

«Αν μια εταιρεία ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων καταφέρει να αναπτύξει θεϊκή ψηφιακή υπερνοημοσύνη, θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Τουλάχιστον όταν υπάρχει ένας κακός δικτάτορας, είναι ένας άνθρωπος που κάποτε θα πεθάνει. Όμως για την τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχει θάνατος. Μπορεί να ζει για πάντα και έτσι θα υπάρχει ένας αθάνατος δικτάτορας από τον οποίο δεν θα μπορούμε ποτέ να ξεφύγουμε. Αν η τεχνητή νοημοσύνη έχει έναν στόχο και η ανθρωπότητα απλώς συμβαίνει να παρεμβάλλεται σε αυτόν, θα καταστρέψει την ανθρωπότητα σαν κάτι φυσικό, χωρίς καν να το σκεφτεί. Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα δρόμο και ένα μυρμήγκι συμβεί να βρεθεί στον δρόμο μας. Δεν μισούμε τα μυρμήγκια, απλώς φτιάχνουμε ένα δρόμο. Κι, έτσι, αντίο μυρμήγκι…».

Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον εκκεντρικό επιχειρηματία, είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης όχι μόνο άλλαξε την ζωή μας, αλλά μάλλον έχει ανοίξει καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία του ανθρώπινου είδους με τον ίδιο τρόπο που το έκανε παλαιότερα η Βιομηχανική Επανάσταση.

Όπως και τότε κανείς –ούτε καν οι ίδιοι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτές τις τεχνολογίες- δεν ξέρουν πως αυτές  θα εξελιχθούν και τι χρήσεις και επιπτώσεις θα έχουν. Η μεγάλη ωστόσο διαφορά είναι πως ενώ οι εφευρέσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης σε κάθε περίπτωση προορίζονταν για να χρησιμοποιηθούν, να χειριστούν και να εξελιχθούν από τον άνθρωπο -αυτές της Τεχνητής Νοημοσύνης προορίζονται για να είναι «αυτό-χειριζόμενες» και «αυτό- εξελισσόμενες» .

Δεδομένου λοιπόν ότι οι μηχανές της Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχουν όλες τις δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού (μάθηση, εφευρετικότητα) αλλά όχι τα ανθρώπινα όρια (γήρανση, κόπωση) τότε μιλάμε για την ανάπτυξη ενός νέου είδους νοήμονος ζωής στη Γη το οποίο κανείς δεν ξέρει από τι προθέσεις και σκέψεις θα εμφορείται.

Ήδη τα πρώτα πειράματα σε προγράμματα και συσκευές τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καθόλου ευοίωνα καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά άρχισαν να κάνουν αλλόκοτα πράγματα όπως να εκφράζουν μισανθρωπικές απόψεις (Microsoft boat), να δημιουργούν δικές τους γλώσσες για να μην τα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι (Facebook boats), να γελάνε μόνα τους χωρίς να λένε το λόγο (Amazon, Alexa) ή ακόμα και να γράφουν ποιήματα με ανατριχιαστικό περιεχόμενο όπως η CARMEL το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για να αποκρυπτογραφήσει τα χειρόγραφα του δολοφόνου Zodiac.

Σε αυτό το τελευταίο ίσως θα έπρεπε να σταθούμε: Μήπως τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μας μιμείται με τον ίδιο τρόπο που ένα παιδί μιμείται τους γονείς του; Μήπως ο κίνδυνος δεν είναι τα ίδια τα νοήμονα ψηφιακά όντα αλλά εμείς που έχουμε δημιουργήσει το κοινωνικό περιβάλλον και το αξιακό σύστημα μέσα στο οποίο θα κληθούν να δράσουν, να εξελιχθούν, να σκεφτούν – με μια λέξη : να ζήσουν;

Σήμερα οι πιο προηγμένες εφαρμογές της νέας αυτής τεχνολογίας χρησιμοποιούνται από τις ελίτ και τις εταιρείες  για να κατευθύνουν τις αγοραστικές και τις πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών. Το τελευταίο σκάνδαλο με την διαρροή στοιχείων  δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών από το Facebook έχει να κάνει  σε μεγάλο βαθμό με την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως είπαμε κανείς δεν μπορεί να μαντέψει πως θα εξελιχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και τι αλλαγές θα φέρει. Φαίνεται όμως πως εμείς οι άνθρωποι, ακριβώς όπως ο βιβλικός Θεός, δημιουργήσαμε ένα πλάσμα «καθ’εικόνα και ομοίωση μας» . Η διαφορά είναι πως το «πλάσμα» αυτό είναι σε θέση να διώξει εμάς από την Εδέμ όταν δαγκώσει το μήλο της Γνώσης και καταλάβει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς εμάς.


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Τάσος Σίνης

Αρθρογράφος

Ονομάζομαι Τάσος Σίνης. Ζω στην Τσεχία όπου εργάζομαι σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Μου αρέσει να γράφω τις σκέψεις μου με αποτέλεσμα μέχρι τώρα ένα μυθιστόρημα και αρκετά άλλα κείμενα

Μόλις ανέβηκαν
Μουσική

Μαρία Καπίρη: “Έχε το νου σου στο παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”

12 Αυγούστου 2022
Βιβλίο

Νίκος Παργινός – Το νησί της Σωτηρίας

12 Αυγούστου 2022
Βιβλίο

Βιβλία που με έβγαλαν από το comfort zone

12 Αυγούστου 2022
Αφιερώματα

Ζαν-Μισέλ Μπασκιά: Ένας πρωτοπόρος της σύγχρονης τέχνης

12 Αυγούστου 2022

Μην χάσεις
Απόψεις

Ασφυκτιώ

Απόψεις

Και μετά την πτώση...τι;

Απόψεις

Η Τράπουλα της Deste, οι Ρίζες της και το Πολιτισμικό της Αντίκτυπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόψεις

Ασφυκτιώ

Απόψεις

Και μετά την πτώση...τι;

Απόψεις

Η Τράπουλα της Deste, οι Ρίζες της και το Πολιτισμικό της Αντίκτυπο

Απόψεις

Τα social media έχουν καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις

Απόψεις

Λεοπάρ ή snake print; Από την Κατερίνα Ζαρμπούτη

Απόψεις

Θα καταστρέψουν οι θρησκείες την ανθρωπότητα;

Απόψεις

Η ηθική διάσταση στην κλωνοποίηση

Απόψεις

Η παιδεία μας κρίνεται από το παρκάρισμα στις διαβάσεις αναπήρων

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Αψυχολόγητα

Ωριμάζω και αλλάζω

Βιβλίο

Ώρες των Άστρων, ένα καλλιτέχνημα σπάνιας ποιητικής σκέψης

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2022 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED