Εκτόξευση πυραύλου αναστατώνει την Σαουδική Αραβία

Το αεροδρόμιο του Ράιντ αποτέλεσε «εμπόλεμη ζώνη» λόγω της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη. Μια αρκετά δυνατή έκρηξη ακολούθησε την αναχαίτιση του πυραύλου από τη πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας.

Σαουδική Αραβία, πυραύλου

Πηγές της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας είπαν στο Al-Arabiya ότι έσπευσαν στην εξουδετέρωση του πυραύλου, για τον οποίο ευθύνονται οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη -νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Όπως ανέφερε το δίκτυο, μία ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, στις 21:00 μ.μ. (τοπική ώρα). Την είδηση επιβεβαίωσε και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο El-Akhbariya, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος ήταν μικρού μεγέθους και δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί. Οι αντάρτες «Χούτι» που βρίσκονται στην Βόρεια Υεμένη, ανέλαβαν την ευθύνη. Μέσω social media ανακοίνωσαν την εκτόξευση ενός πυραύλου ακτίνας 420 μιλίων.

Αντάρτες Χούτι, προέλευση και ιδεολογίες

Οι Ανσάρ Αλλάχ (αραβικά: نصر, anṣār allāh, «Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστοί περισσότερο ως Χούτι, είναι Ζαϊντί ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη. Η ομάδα αντλεί την ονομασία της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούτι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Καθοδηγούμενοι από τον Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι, πέτυχαν στο πραξικόπημα του 2014-2015 να αποκτήσουν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, της πρωτεύουσας Σαναά και του κοινοβουλίου.

Advertisements
Ad 14

Οι Χούτι έχει φανεί πως λάμβαναν σημαντική υποστήριξη από το Ιράν με τη μορφή όπλων, χρημάτων και εκπαίδευσης (ήδη από το 2004). Τον Δεκέμβριο του 2009 τηλεγράφημα μεταξύ της Σαναά και διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών που διέρρευσε μέσω του Wikileaks αναφέρει πως διάφοροι αναλυτές πίστευαν ότι οι Χούτι απέκτησαν όπλα στην Υεμενική μαύρη αγορά και από διεφθαρμένα μέλη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Οι Χούτι ασκούν de facto έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης. Η βόρεια Υεμένη ενώθηκε με την νότια Υεμένη το 1990. Έκτοτε η κυβέρνηση της Υεμένης κατέστειλε επανειλημμένα δια της βίας διαμαρτυρίες αποσχιστών.

Διαβάστε επίσης  Άσπρο ή μαύρο: τρόπος σκέψης που δε βοηθά

 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμβάν

Οι αντάρτες Χούτι αποτελούν μακροχρόνιο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας και ο πόλεμος ανάμεσα τους είναι μακροχρόνιος. Οι εχθροπραξίες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντραμπά Μασνούρ Χαντί και εκείνων που συντάσσονται με το κίνημα των Χούτι αποτελούν εδώ και καιρό «μάστιγα» για την Υεμένη και αίτιο για πολλά πλήγματα που έχει υποστεί. Η Σαουδική Αραβία ηγείται της καμπάνιας για τη συντριβή των ανταρτών στην Υεμένη από το 2015.

Ο ΟΗΕ έχει αποτύχει να θέσει τέλος στην αιματοχυσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 8.600 ανθρώπων και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 50.000 ατόμων, ενώ έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση με 20,7 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στα όρια της πείνας. Επίσης, στην Υεμένη έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.184 ατόμων και οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 884.000.

Χούτι: «Έχουμε προειδοποιήσει τις χώρες που επιτίθενται στην Υεμένη ότι δεν θα είναι ασφαλείς»

To υπουργείο Αμύνης της Υεμένης, το οποίο ελέγχεται από τους Χούτι, ανακοίνωσε ότι η επίθεση «ταρακούνησε την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας» και πως η «επιχείρηση ήταν επιτυχής». Εκπρόσωπος των Χούτι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο τύπου Burkan 2-H αργά το Σάββατο. Σύμφωνα με την ομάδα, ο πύραυλος αυτός ταξίδεψε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα και πέρασε τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

«Έχουμε και στο παρελθόν προειδοποιήσει τις πρωτεύουσες των χωρών που επιτίθενται στην Υεμένη ότι δεν θα είναι ασφαλείς από τους βαλλιστικούς μας πυραύλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ. «Η σημερινή επίθεση με τον βαλλιστικό πύραυλο είναι απάντηση στην εξόντωση αθώων πολιτών της Υεμένης από τους Σαουδάραβες», πρόσθεσε. Έπειτα από τη λήξη του συμβάντος και την αναχαίτιση του βαλλιστικού πυραύλου, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και αρκετά έντονη.

Διαβάστε επίσης  Προστακτικές απόλαυσης

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

επεξεργασμένα τρόφιμα

Η επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι
Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Το ποδήλατο αποτελεί μια καλή πηγή βελτίωσης τόσο της σωματικής,