Εξελίξεις στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ

 

«Ανοιχτό αφήνει ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το καταφύγιό του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012 για να αποφύγει μια έκδοση στην Σουηδία, αλλά ίσως και στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ακόμα και τη ποινή του θανάτου για την δημοσίευση χιλιάδων απορρήτων αμερικανικών εγγράφων. Χθες πάντως οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τον συλλάβουν αμέσως σε περίπτωση που φύγει από την πρεσβεία.»

Πηγή : DW

Ο λόγος είναι πως σύμφωνα με το βρετανικό ποινικό δίκαιο ο Ασάνζ είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους και δεν παρουσιάστηκε στις 29 Ιουνίου του 2012 στην αστυνομία, όπως είχε ορίσει δικαστήριο του Λονδίνου. Πολλοί νομικοί ωστόσο θεωρούν πως αυτό είναι μόνο ένα πρόσχημα για να μπορέσει η Βρετανική Κυβέρνηση να τον παραδώσει στις αμερικανικές αρχές, καθώς ο Ασάνζ δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πρόσφατα η Σουηδική κυβέρνηση απέσυρε τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση που εκκρεμούσαν εις βάρος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει επίσημο διάβημα για την έκδοση του Ασάνζ ωστόσο πρόσφατα η CIA είχε επίσημα χαρακτηρίσει το WikiLeaks  «μη κυβερνητική εχθρική μυστική υπηρεσία» ένας χαρακτηρισμός που δεν διαφέρει πολύ από αυτόν της τρομοκρατικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται εδώ πως από το 2006 υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον για την έκδοση ατόμων που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα στη μία χώρα και έχουν καταφύγει στην άλλη.

Ο ίδιος ο Ασάνζ όχι μόνο έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα αλλά έχει υποσχεθεί ότι μόλις μπορέσει να εγκαταλείψει με ασφάλεια την πρεσβεία του Ισημερινού θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι για τον πολυετή εγκλεισμό του και τις διώξεις που του ασκήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ είναι σημαντική όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για οποιονδήποτε άνθρωπο ενδιαφέρεται για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης καθώς αυτή τη στιγμή η δίωξη του γίνεται χωρίς να τον βαραίνει κανένα ποινικό αδίκημα τόσο στην χώρα όπου ζούσε (Σουηδία) όσο και την χώρα την οποία κατέφυγε (Βρετανία).

Ο μόνος λόγος για τον οποίο κινδυνεύει είναι πως δημοσίευσε απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για την δράση των μυστικών υπηρεσιών κυρίως των ΗΠΑ. Αν αυτά που αναφέρονται στα έγγραφα μπορούσαν να διαψευσθούν τότε απλά οι ΗΠΑ θα τα είχαν διαψεύσει  και ο Ασάνζ θα είχε καταδικαστεί σαν κοινός πλαστογράφος.

Το γεγονός όμως πως επιθυμούν την δίωξη του και την έκδοση του στην Αμερική, έστω και έμμεσα μέσω της Βρετανίας, δείχνει πως μάλλον θέλουν να του «κλείσουν το στόμα» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό δηλαδή για το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν τους «μη δημοκράτες» διεθνείς εχθρούς τους όπως το Ιράν, την Β.Κορέα και την Ρωσία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάσος Σίνης

Ονομάζομαι Τάσος Σίνης. Ζω στην Τσεχία όπου εργάζομαι σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Μου αρέσει να γράφω τις σκέψεις μου με αποτέλεσμα μέχρι τώρα ένα μυθιστόρημα και αρκετά άλλα κείμενα

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;