Εξελίξεις για το Κυπριακό

Εξελίξεις για το Κυπριακό

Σε ανακοίνωση κάποιων βασικών σημείων των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, προέβη ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε, Αντόνιο Γκουτέρες. Βάση αυτών μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση των όσων ειπώθηκαν μεταξύ Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς.

O κ. Γκουτέρες δήλωσε ξεκάθαρα πως η λύση θα βρεθεί μέσω μιας δικοινοτικής, δίζωνης Κύπρου. Τόνισε πως ο τελικός στόχος είναι μια ομόσπονδη Κύπρος με την λειτουργία και την βοήθεια και των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γκουτέρες, και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιάς πλευράς δεν μπορεί να είναι εις βάρος της άλλης. Στο κλίμα των διαπραγματεύσεων οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την διαδικασία για να δοθεί μια τελική λύση στο ζήτημα.

«Δεν περιμένουμε θαύματα, ούτε περιμένουμε μια λύση αστραπή. Υπάρχει δρόμος ακόμα, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.» δήλωσε στην διάρκεια της ομιλίας του μπροστά στον Τύπο ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η επικύρωση οποιουδήποτε σχεδίου θα δοθεί από τους λαούς της Κύπρου. Δεν θα είναι μια συμφωνία ηγετών. Εάν οι λαοί δεν το δεχτούν δεν θα μπορούμε να το τηρήσουμε» συμπλήρωσε ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτος στόχος

Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις έρχονται πρώτες λοιπόν, ενώ για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση των οργάνων για τη λειτουργία του εγχειρήματος θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου και στόχος της ομάδας είναι η εύρεση των οργάνων, των εργαλείων αυτών που θα επιτρέψουν την ύπαρξη και των δύο ζητουμένων.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για τα υπόλοιπα ζητήματα, ενώ αφού επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο.

Να τονιστεί πως στο τέλος Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν έδωσαν τα χέρια.

Η κατάσταση στην Κύπρο

Από την άλλη λέγεται πως έξι στα οχτώ κόμματα της Κύπρου δεν συμφωνούν με καμία συμφωνία, δεν νομιμοποιούν καμία τουρκική δημοκρατία μέσα στην Κύπρο, καθώς θεωρούν την τουρκική εισβολή του 1974 παράνομη. Μόνη λύση κρίνουν την πλήρη ενσωμάτωση του υπόλοιπου κομματιού του νησιού πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και η εισβολή αυτή μετριέται σε ζωές και περιουσίες.

Φυσικά, ο Αναστασιάδης μπορεί να το βλέπει ως τη μόνη ευκαιρία να ξαναενωθεί με κάποιο τρόπο η Κύπρος ή να θέλει να είναι το όνομα του αυτό που θα συνδεθεί με τη λύση του Κυπριακού. Πάντως στοίχημα που θέτει είναι να πείσει την Τουρκοκυπριακή πλευρά να δεχτεί την παραχώρηση αρκετού εδάφους ώστε να επιτρέψει σε 90.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ακιντζί για την τουρκοκυπριακή πλευρά

Από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ο Ακιντζί δεσμεύτηκε να παραχωρήσει έδαφος στην Κύπρο, αρκεί αυτό να σημαίνει την παραχώρηση απο πλευράς Κύπρου περισσότερων δικαιωμάτων στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως η Προεδρία εκ περιτροπής και φυσικά αναγνώριση. Αυτό από μόνο του φυσικά είναι ένα μεγάλο ζήτημα και θίγει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την δημοκρατία καθώς νομιμοποιείται μία παράνομα κατεχόμενη περιοχή εις βάρος μίας χώρας των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά προσπίπτει και στο θέμα του πληθυσμού της Κύπρου, μιας και οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Ίσως, εάν νομιμοποιηθεί η κατεχόμενη περιοχή, η ποσόστωση του πληθυσμού αλλάξει; Ίσως το ζήτημα αυτό αποτελεί μια επανάληψη του τι έγινε στο Κοσσυφοπέδιο με την πληθυσμιακή αλλαγή των Σέρβων-Αλβανών;

 Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που ακόμα και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει: «χωρίς μελοδραματισμούς αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει το νησί να ενωθεί με κάποιον τρόπο». Μία τέτοια ένωση όμως όπως περιγράφεται σίγουρα θίγει την Κύπρο. Μία τέτοια ένωση, σίγουρα δίνει το ελεύθερο στο μέλλον κράτη να εισβάλλουν σε άλλα κράτη και να κρατάνε περιοχές ολόκληρες παράνομα. Και όλα αυτά υπό την επίβλεψη και τις ευχές του Ο.Η.Ε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κοτίβα Μαρία

Αναζητώντας την αλήθεια στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ βρήκα την πολυεπίπεδη φύση της. Tώρα προσπαθώ να την καταλάβω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;