«Ευρασία»: Εγκαινιάστηκε η Οδική Σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο

Η Τουρκία, μπορεί να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και η κατάσταση στο εσωτερικό της να είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Το εξαιρετικά τεταμένο όμως κλίμα, δεν απέτρεψε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εγκαινιάσει την «Ευρασία». Πρόκειται για το πρώτο οδικό τούνελ, που θα ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η οδική σήραγγα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία, θα περνάει κάτω από το Βόσπορο. Να θυμίσουμε ότι το 2013, είχε ανοίξει η υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή Marmaray, για να συνδέει τις δύο όχθες. Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, για την ολοκλήρωση του οποίου δαπανήθηκαν 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πλήρη αναβάθμιση των υποδομών στην Τουρκία. Στόχος είναι, όλα τα μεγάλα έργα να έχουν περατωθεί το 2023, χρονιά που συμπληρώνονται 100 έτη από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το κατασκευαστικό έργο της πρώτης στην υφήλιο οδικής υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει δύο ηπείρους, αποτελεί κοινοπραξία δύο ομίλων. Ενός τουρκικού και ενός νότιο – κορεατικού. Το χαρακτηριστικό είναι, ότι ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις το 2009. H σήραγγα Avrasya (Ευρασία), είναι μήκους 5,4 χιλιομέτρων (τα 3,34 είναι υποθαλάσσια φτάνοντας σε βάθος τα 106 μέτρα κάτω από τον Βόσπορο), μέρος μιας συνολικής διαδρομής 14,6 χιλιομέτρων που ενώνει την ευρωπαϊκή πλευρά με την ασιατική σε μόλις 15 λεπτά, αντί για τουλάχιστον 90 λεπτά που χρειάζονταν μέχρι τώρα όταν υπήρχε μεγάλη ροή αυτοκινήτων. Είναι δεδομένο πως είναι ένα τεράστιο έργο, που θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, σε μία μεγαλούπολη 18 εκατομμυρίων κατοίκων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Κουφογιαννίδης

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως επί το πλείστον είναι ένας προβληματισμένος τύπος, αλλά ενίοτε και λίγο προβληματικός. Φύσει πολιτικοποιημένος, αλλά κομματικά ανένταχτος. Σπουδές σε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Ανάλυση. Από την πολλή Ανάλυση μάλιστα, οδηγήθηκε στον Αναλυτή, με τον οποίο και συνδιαλέγεται καθημερινά στον καθρέφτη..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;