Ερντογάν: «Όχι Ένταξη στην Ε.Ε με κάθε Κόστος»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρέτζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ταράσσει και πάλι τη διεθνή κοινότητα με τις καυστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα Χουριγιέτ. «Η Τουρκία πρέπει να νιώθει ήρεμη. Δεν πρέπει να λέει, θέλω την Ε.Ε με κάθε κόστος, έτσι πιστεύω», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατόπιν μομφής που εξαπολύθηκε κατά της χώρας του από τα ευρωπαϊκά κράτη, αναφορικά με τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπινών δικαιωμάτων, που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην Τουρκία και οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ε.Ε επιδιώκει να μας υποχρεώσει να αποσυρθούμε από τη διαδικασία της ένταξης. Αν δεν μας θέλουν, ας το κάνουν ξεκάθαρα γνωστό, ας πάρουν την απόφαση», διαμηνύει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ως εναλλακτική λύση προβάλλει την ένταξη της χώρας του στην ένωση ασφαλείας «Σανγκάι 5». Η εν λόγω ένωση, ιδρύθηκε το 2001 με στόχο την άμυνα απέναντι στις δυνάμεις του ISIS, καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών και λευκής σαρκός που εντοπίζεται κυρίως στο Αφγανιστάν. Την ένωση συναποτελούν σημερα η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στους Σανγκάι 5; Αυτό είπα στον κύριο Πούτιν και στον κύριο Ναζαρμπάγιεβ, οι οποίοι είναι ήδη στους Σανγκάι 5 σήμερα. Εάν μπούμε σε αυτή την ένωση, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος με τις δυτικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ως προς τη σύζευξη αυτή. Ο κ. Ερντογάν δεν περιορίστηκε μοναχά στις παραπάνω δηλώσεις, αλλά εξαπέλυσε και έμμεσες απειλές ότι επρόκειτο να εξεταστεί μελλοντικά η διακοπή των προσπαθειών ένταξης στην Ε.Ε εάν δεν υπάρξει μεταστροφή στη συμπεριφορά των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. Αν χρειαστεί, αργότερα μπορεί να συμβουλευτούμε κι εμείς τον λαό μας. Κι εμείς μπορούμε να ρωτήσουμε τον λαό μας», ανέφερε ορμώμενος από το παράδειγμα της Αγγλίας, ενώ υπόσχεθηκε στον τουρκικό λαό σε πρόσφατη ομιλία του, να διεξάγει δημοψήφισμα εντός του 2017, το πόρισμα του οποίου θα καθορίσει εάν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει εδώ και 11 χρόνια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζαφειρία Παπαχρήστου

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι λάτρης της τέχνης, της μόδας και των ταξιδιών. Αγαπώ πολύ τη δημοσιογραφία γιατί είναι ο δικός μου τρόπος να υποστηρίζω την αλήθεια, να μάχομαι κατά της αδικίας και της χειραγώγησης. Είμαι υπέρ της αντικειμενικής και πολύπλευρης ενημέρωσης, της αμερόληπτης γνώσης και της ανάγκης για πολυφωνία και συμμετοχή στα κοινά. Αυτός ο κόσμος ανήκει σε όλους μας!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;