Νέες Προκλήσεις Ερντογάν: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι Ιερό Κείμενο»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μια σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Οι γείτονές μας ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν που τα λένε και γνωρίζουν ποιους έχουν απέναντί τους. Σίγουρα, πρέπει να το έχουν καταλάβει οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι πως η οικονομική δυσχέρεια της χώρας μας ανοίγει τις ορέξεις των Τούρκων γειτόνων μας. Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι αναφορές του κ. Ερντογάν, στη Συνθήκη της Λωζάνης με πρόφαση το Κυπριακό Ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα πριν λίγες ημέρες.

Στην τελευταία του αναφορά μίλησε ανοιχτά για επανεξέταση της Συνθήκης, που όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν περιορίζει την επιρροή της χώρας σε εδάφη στα οποία μπορούν να φτάσουν με ένα “σάλτο”. Είναι προφανές πως ο κ. Ερντογάν, έχοντας εδραιώσει με απολυταρχικό πλέον τρόπο την εξουσία του εντός της χώρας, κινείται με επεκτατικές διαθέσεις και προς τις γειτονικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα “A Haber” (και το αναδημοσιεύει η  εφημερίδα «Φιλελεύθερος»), ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε (χωρίς ωστόσο η ιστοσελίδα  να προσδιορίζει πού ή σε ποιούς) πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.

«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο…Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε…Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο… Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», είπε επί λέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λόγοι που ο κ. Ερντογάν υπονομεύει όλο και περισσότερο την Συνθήκη της Λωζάνης είναι το περιβόητο άρθρο 16 της Συνθήκης, γιατί του εμποδίζει τις επεκτατικές του βλέψεις. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να σταθεί ανάχωμα στις βλέψεις για ένωση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη μεγαλόνησο της Κύπρου και με κάθε ευκαιρία προκαλεί με τις δηλώσεις του. Είναι καιρός οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι να ενωθούν και να σταματήσουν να διχάζουν την κοινωνία με ανούσια θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παίξει τον καθοριστικό ρόλο, εκείνο της ενότητας και της επικοινωνίας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρίλαος Καραγκούνης

Ο Χαρίλαος γεννήθηκε στο Βόλο στις 20 Αυγούστου του 1992 και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Πέραν από την ενασχόλησή του με την Μουσική, του αρέσει να γράφει για θέματα επικαιρότητας, πολιτικής και ιστορικής προέλευσης αλλά να σχολιάζει και την κοινωνία. Η κοινωνία αν αλλάξει αλλάζουν τα πάντα. Οι πολίτες της χώρας αυτής είναι καλό να μάθουν την ιστορία γιατί ο άνθρωπος όταν γνωρίζει το παρελθόν του ξέρει το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο. "Ξύπνα λαέ και άκου του παρελθόντος τη βουή, μιμήσου και πράξε σαν τους προγόνους σου. Υπερασπίσου την ελευθερία και τα δικαιώματά σου"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;