Έρευνα: Αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα κατα 40% για την περίοδο 2008-2015

Έρευνα Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας

Το “Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας” (IW) κατέληξε στο συμπέρασμα πως η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 έως το 2015, επικαλούμενοι κυρίως την χρόνια ύφεση και τη τεράστια ανεργία. Οι Γερμανοί επιστήμονες μάλιστα, κατέστησαν ξεκάθαρο πως η πολιτική λιτότητας και οι όροι των δανειστών έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην σημερινή κρίση της χώρας.

Η έρευνα αυτή λοιπόν δεν αρκέστηκε στο να μετρήσει απλά την πτωτική πορεία των εισοδημάτων για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Εν αντιθέσει, λήφθηκαν υπόψη παράμετροι όπως οι στερήσεις υλικών αγαθών, οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη, η υποαπασχόληση και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης και  απευθυνόμενος στο γερμανικό Reuters δήλωσε χαρακτηριστικά “Mεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μία αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία ( 28% ), και την Κύπρο (28,2% )”. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανεργία και την χρόνια ύφεση αλλά “φυσικά και στη πολιτική λιτότητας και τους  όρους των δανειστών” τονίζει ο ερευνητής.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ιταλία το ποσοστό δεν ξεπερνά το 11%, ενώ στην Ισπανία το 18%. Αντιθέτως στη Γερμανία καταγράφεται μείωση 7%, στη Γαλλία 8,9%, και στη Πολωνία 31% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Παλληκάρης

Απόφοιτος δημοσιογραφίας.Λάτρης της Ροκ μουσικής και μεγαλωμένος στα Κ.Πατήσια.Δε με λες και συνηθισμένο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;