Αποκρατικοποιείται η Cyta Hellas;

cyta

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται, πλέον, η Wind Hellas στην απόκτηση της θυγατρικής εταιρείας της κυπριακής Cyta, Cyta Hellas. H Cyta Hellas ιδρύθηκε το 2007 και έκτοτε αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της μητρικής εταιρείας καθώς έχει παρουσιάσει ζημία που ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει αγγίζουν τα 140 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία της πώλησης είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέζει την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση της Cyta Hellas καθώς οι κεφαλαιακές επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τη μητρική Cyta προς την θυγατρική τείνουν να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ζητηθεί η επιστροφή των εν λόγω κεφαλαίων, απαίτηση η οποία θα ήταν καταστροφική για την κυπριακή οικονομία.

Οι διαδικασίες της πώλησης της Cyta Hellas ευνοούνται, την εν λόγω χρονική περίοδο, και από την έντονη επιθυμία της Wind Hellas να την εξαγοράσει. Τεράστια θα αποβούν τα οφέλη για την Wind σε περίπτωση ενσωμάτωσης της Cyta καθώς οι 500.000 πελάτες της θα αυξηθούν κατά 350.000 κάτι το οποίο θα καταστήσει την εταιρεία Νο 2 operator σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, με τον ΟΤΕ φυσικά να παραμένει στην πρώτη θέση. Παράλληλα η πελατειακή αυτή αύξηση, θα έδινε στην Wind τη δυνατότητα έκθεσης στην αγορά των νέων υπηρεσιών τηλεόρασης βασισμένων στην τεχνολογία IPTV.

Ενδιαφέρον για την απόκτηση της Cyta Hellas έχει δείξει και η Vodafone. Παρ΄όλα αυτά φαβορί παραμένει η Wind Hellas καθώς είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της για εξαγορά της Cyta κατά το παρελθόν, αίτημα το οποίο είχε τότε απορριφθεί. Επίσης ο ανταγωνισμός δεν είναι σφοδρός καθώς οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas ακολουθούν συντονισμένη πολιτική αναφορικά με τη συγκέντρωση της αγοράς στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Έτσι η Wind Hellas προκειμένου να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων της, προχώρησε σε κεφαλαιακή ανάληψη ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων υποστηρίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί στη συναλλαγή. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνοδευθεί η συναλλαγή από μετοχική ανταλλαγή.

Ανάδραση βέβαια γύρω από τη φημολογία για ιδιωτικοποίηση της Cyta Hellas αποτελεί η είσοδός της στην αγορά καρτοκινητής τηλεφωνίας γεγονός που εξάπτει ποικίλα ερωτήματα στους παράγοντες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Η ίδια η Cyta, από την άλλη, είχε δηλώσει τους προηγούμενους μήνες ότι «Η Cyta Ελλάδος προσθέτει δύναμη στη συνολική αξία του ομίλου Cyta και είναι μία επένδυση με στρατηγικά χαρακτηριστικά στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 


 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζαφειρία Παπαχρήστου

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι λάτρης της τέχνης, της μόδας και των ταξιδιών. Αγαπώ πολύ τη δημοσιογραφία γιατί είναι ο δικός μου τρόπος να υποστηρίζω την αλήθεια, να μάχομαι κατά της αδικίας και της χειραγώγησης. Είμαι υπέρ της αντικειμενικής και πολύπλευρης ενημέρωσης, της αμερόληπτης γνώσης και της ανάγκης για πολυφωνία και συμμετοχή στα κοινά. Αυτός ο κόσμος ανήκει σε όλους μας!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;