Ελλάδα: Κορυφαίος προορισμός του 2017

Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για τις απόλυτες καλοκαιρινές διακοπές. Τόσο η κουλτούρα της, όσο και τα πανέμορφα, παραδεισένια και μοναδικά νησιά της, έχουν γίνει πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Φέτος όμως ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα συνηθισμένα δεδομένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αιχμή της τουριστικής σεζόν για τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών κατηγοριών στους δημοφιλείς για τους ξένους προορισμούς της χώρας, έχει σχεδόν φτάσει στο 100% της πληρότητάς της.

Οι αφίξεις αναμένεται να φθάσουν στα 30 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων των τουριστών που έρχονται με κρουαζιέρα, αλλά και των Ελλήνων που διαμένουν για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και επισκέπτονται μέσα στο έτος την πατρίδα τους.

Που οφείλεται η θετική πορεία της φετινής σεζόν?

Advertisements
Ad 14

Όπως υπολογίζεται, η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων φέτος οφείλεται κυρίως σε 2 λόγους. Στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός των πακέτων πωλήθηκαν με εκπτώσεις από νωρίς, κατά την περίοδο των προκρατήσεων στις ξένες αγορές για το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ο δεύτερος λόγος είναι τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία ή χώρες της Μέσης Ανατολής. Βάσει των εκτιμήσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα τουριστικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν, φέτος, έως και στα 14,5 δισ. ευρώ. 

Σε πολλούς προορισμούς ωστόσο έχει μειωθεί η τουριστική κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Λέσβος που καταγράφει απώλειες, τόσο σε επίπεδο αφίξεων με πτήσεις charters, όσο και μέσω κρουαζιέρας.

Διαβάστε επίσης  Πυροβολισμοί έξω από το εφετείο Αθηνών

Από την άλλη, βεβαίως, υπάρχουν και περιοχές που ξεπέρασαν τα περυσινά προβλήματα με το μεταναστευτικό, όπως, για παράδειγμα, η Κως και αναμένεται να καταγράψουν αύξηση.

Προβλήματα στον εσωτερικό τουρισμό

Ο τουρισμός έχει αρκετά οφέλη για μια χώρα. Πρώτα από όλα αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας, αφού δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον βελτιώνονται τα έργα υποδομής, όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, τα οποία διευκολύνουν εκτός από τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμη με τον τουρισμό, επιτυγχάνεται η επαφή κι η γνωριμία ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμό και συνήθειες. Μερικές φορές όμως, η υπεραύξησή του έρχεται σε αντιπαράθεση με τον εσωτερικό τουρισμό.

Ο λόγος; Κυρίως η υπερφορολόγηση που έχει περιορίσει τις οικονομικές δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών για ταξιδιωτικές δαπάνες. Ιδιαιτέρως (τα περισσότερα από) τα νησιά είναι απαγορευμένος προορισμός. Αρκεί να σημειωθεί ότι λόγω της σημαντικής αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς, οι διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών είναι ελάχιστες και συνήθως ακριβές.

Ευκαιρίες για τους εσωτερικούς τουρίστες πάντα θα υπάρχουν. Αρκεί να επιλέξουν περιοχές που δεν υποδέχονται μαζικό τουρισμό από τις ξένες αγορές ή εναλλακτικούς για την εποχή προορισμούς, χωρίς παραλιακό μέτωπο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η γερμανική πολιτική έως και την Μικρασιατική Καταστροφή

 Ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμούΕίναι δεδομένο ότι η 13η Σεπτεμβρίου
Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι