«Εγκλωβισμός» Καστελόριζου από Τουρκία-Έντονη αντίδραση της Αθήνας

archio-lipsis

Η Άγκυρα εχθές νωρίς το πρωί έκδωσε NAVTEX 717/16 δεσμεύοντας την περιοχή Καστελόριζου-Στρογγύλης για να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά. Οι προγραμματισμένες τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις ήταν για το Σάββατο 12 Νοέμβριου και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου,ημέρα που φθάνει στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama.  Η τουρκική δέσμευση αφορά όχι μόνο περιοχές του FIR Αθηνών, νοτίως του Καστελόριζου, στην περιοχή δηλαδή που η Τουρκία διατηρεί και συντηρεί σταθερή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά και ελληνικό εναέριο χώρο. Συγχρόνως, ο σχεδιασμό της άσκησης και η δέσμευση της περιοχής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου να εμφανίζεται εγκλωβισμένο από την τουρκική άσκηση.

Ωστόσο,το απόγευμα της Παρασκευής η αγγελία «κατέβηκε» από την τουρκική ιστοσελίδα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της γειτονικής χώρας. Η αιτία ήταν η έκδοση ελληνικής NAVTEX που ακύρωνε την τουρκική.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αργά το βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία αποφάσισε να εκδώσει δύο νέες αγγελίες που δεσμεύουν παραλλαγές της ίδιας περιοχής και πάλι για άσκηση με πραγματικά πυρά. Οι δύο νέες NAVTEX με αριθμούς 723/16 και 724/16 «μεταφέρουν» τις δεσμευμένες περιοχές νοτιότερα του Καστελόριζου και αφορούν τις περιόδους 12 και 15 Νοεμβρίου (η πρώτη) και 15 και 17 Νοεμβρίου (η δεύτερη).

Οι επιθετικές δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Καραδημου

Φοιτήτρια της Δημοσιογραφίας κάνοντας τα πρώτα βήματα στην αρθρογραφία. Μεγάλη αγάπη και για το ραδιόφωνο. Καταγωγή από την μαγευτική Καλαμπάκα. Moto της ζωής:Ποτέ μην τα παρατάς και πάντα να χαμογελάς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;