Έφτασε η ώρα της Καταλονίας

Μαδρίτη vs Βαρκελώνης με το δημοψήφισμα στο επίκεντρο

Σήμερα διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Το αποτέλεσμά του θα κρίνει το μέλλον των Καταλανών, αλλά θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πέρα από την ισπανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή επικράτεια.

Aυτό που προκαλεί, όμως αλγεινή εντύπωση, είναι οι αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης. Αναμφίβολα, τέτοιες πρακτικές αντικρούουν άμεσα τις αξίες της Δημοκρατίας και δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις προβαίνουν σε συλλήψεις πολιτών, σε καταστροφές εκλογικών κέντρων υπό τις σαφείς οδηγίες του Ραχόι. Η ενότητα την οποία επικαλούνται για τη μη απόσχιση της Καταλονίας αποδομείται στην ουσία από την ίδια την τακτική της κυβέρνησης.

Οι Καταλανοί δείχνουν, ωστόσο, αποφασισμένοι να καταφύγουν στις κάλπες και να επιλέξουν μόνοι τους το μέλλον τους. Οι χιλιάδες των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τους δρόμους τις προηγούμενες ημέρες απαντούν εμφατικά στον Ραχόι.

Σήμερα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, γονείς και μαθητές έχουν μεταβεί στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει άλλη γνώμη. Αποφάσισε να υιοθετήσει τη βία και να σταθεί απέναντι στα δημοκρατικά ιδεώδη και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πώς θα ξημερώσει η επομένη του δημοψηφίσματος δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει. Ήδη η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη και η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι περισσότερο ηχηρή από ποτέ.

Η Δημοκρατία περνά δύσκολες μέρες, αλλά η ελπίδα παραμένει ζωντανή.

Οι εξελίξεις βρίσκονται μπροστά μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Γεωργίου

"Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;