Βρετανία: αυξήσεις-ρεκόρ των συλλήψεων υπόπτων για τρομοκρατία

Η τρομοκρατία αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου γενικότερα το 2017. Οι συλλήψεις για τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με την Βρετανία να έχει πάρει την πρωτιά σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν φέτος στη Βρετανία, ως ύποπτοι για τρομοκρατία εκτοξεύθηκε κατά 68% σε διάστημα ενός έτους και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Τα κύρια αίτια πίσω από αυτήν την εκτόξευση συλλήψεων φαίνεται να είναι οι τέσσερις πολύνεκρες επιθέσεις, που σημειώθηκαν κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου του 2017 στη Βρετανία, κοστίζοντας τη ζωή σε συνολικά 37 ανθρώπους.

Η Βρετανία βρίσκεται σε «Σοβαρή απειλή»

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο απειλής («σοβαρή»), μετά τις επιθέσεις του πρώτου εξαμήνου του 2017, πράγμα που σημαίνει πως το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει εξαιρετικά πιθανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών, 379 συλλήψεις  έχουν γίνει σε διάρκεια ενός έτους μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, μια σημαντική αύξηση από τις 226 που είχαν πραγματοποιηθεί τους 12 προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, είναι οι περισσότερες συλλήψεις στη χώρα από το 2001, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά δεδομένα.

Ένας ύποπτος κάθε μέρα

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι έχει δηλώσει πως η αστυνομία συνελάμβανε έναν ύποπτο κάθε μέρα. Αυτή την εβδομάδα δήλωσε πως υπήρξε αλλαγή στο επίπεδο της απειλής μάλλον, παρά κάποια μεμονωμένη κορύφωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Έπειτα πρόσθεσε ότι στα τρία χρόνια μέχρι φέτος τον Μάρτιο, η αστυνομία απέτρεψε 13 εν δυνάμει επιθέσεις, όμως τις επόμενες 17 εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν οι τέσσερις προαναφερθείσες επιθέσεις, ενώ οι αρχές απέτρεψαν άλλες έξι.

«Ο ρυθμός συνεχίζεται σχεδόν ο ίδιος από τότε», τόνισε μιλώντας σε συνέδριο στο Ισραήλ. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως από τους 379 συλληφθέντες, 123 κατηγορήθηκαν για κάποιο αδίκημα, από τους οποίους 105 για αδίκημα σχετικό με την τρομοκρατία, ενώ 189 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Χατζηζωρζή

Ονομάζομαι Μαρία Χατζηζωρζή και κατάγομαι από την Κύπρο . Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζωή μου τα ταξίδια και αγάπη μου το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;