Βόρεια και Νότια Κορέα κάνουν βήματα συμφιλίωσης

 

«Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αποδέχθηκε σήμερα Παρασκευή τη νοτιοκορεατική πρόταση να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες την προσεχή Τρίτη», γνωστοποίησε πριν από λίγο το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας (το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διακορεατικές σχέσεις). Με την αποδοχή αυτή, η Βόρεια και η Νότια Κορέα κάνουν βήματα συμφιλίωσης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπάικ Τε-χιουν στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. Η πρόταση αυτή ήρθε μετά το χέρι φιλίας που άπλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της χώρας του στους Ολυμπιακούς.

«Η Βόρεια Κορέα μας έστειλε με φαξ σήμερα το πρωί ένα μήνυμα το οποίο αναφέρει πως αποδέχεται την πρόταση για συνομιλίες την 9η Ιανουαρίου που έγινε από τη Νότια Κορέα», διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα αμοιβαία συμφέροντα και για τις δύο πλευρές, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, με τη συμμετοχή του Βορρά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιονγκ-γκιούν. Ωστόσο, Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε ότι η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την επίλυση του ζητήματος των πυρηνικών.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε χάσμα εδώ και καιρό. Το σκηνικό, όπως παρατηρεί το BBC, θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία δύο χρόνια, κάθε εργάσιμη ημέρα, ένας υπάλληλος της Νότιας Κορέας σηκώνει ένα πράσινο τηλέφωνο και καλεί τον «ομόλογό» του στη Βόρεια Κορέα που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, από την άλλη πλευρά των συνόρων. Παρά βέβαια τις εκατοντάδες κλήσεις που έχουν γίνει αυτά τα δύο χρόνια από τη Νότια Κορέα κανείς δεν απαντούσε. Μέχρι που κάτι άλλαξε και στις 3:30 μ.μ. στις 3 Ιανουαρίου 2018 ο βορειοκορεάτης υπάλληλος σήκωσε το ακουστικό για να ελέγξει εάν λειτουργεί η τηλεφωνική σύνδεση. Ο έλεγχος διήρκεσε 20 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα, για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια, η Βόρεια Κορέα απάντησε στην κλήση που έλαβε στις 3 Ιανουαρίου

Η απόφαση αυτή ήρθε ως συνέχεια της ανακοίνωσης του Kim Jong-un πως επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με την Σεούλ ανακοινώνοντας παράλληλα πως τον άλλο μήνα θα μεταβεί στο Νότο η εθνική αθλητική αποστολή της χώρας, για να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως προαναφέρθηκε.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως «αν η Νότια Κορέα θέλει πράγματι συμφιλίωση και ενότητα, θα αφήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, της επαφής και της ανταλλαγής για όλους: της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, της αντιπολίτευσης, διαφόρων οργανώσεων και πολιτών». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όμως, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), τις οποίες προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να πατήσει «το κουμπί για τα πυρηνικά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Αμερική δεν θα αρχίσει πόλεμο εναντίον της χώρας του, τώρα που η Πιονγιάνγκ μπορεί να πλήξει όλη την αμερικανική επικράτεια με τα πυρηνικά της όπλα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Καραμούτα

Λέγομαι Αθανασία Καραμούτα, είμαι 19 ετών και φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λατρεύω τα βιβλία, τις ταινίες, τα ταξίδια και τον καφέ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;