Τουρκία-Ιρακινό Κουρδιστάν: Αντιδράσεις και Απόηχος του Δημοψηφίσματος

Κούρδοι πανηγυρίζουν στην πόλη Νταχούκ του ιρακινού Κουρδιστάν.Τη θέση του δημοψηφίσματος της Τουρκίας, τη 16η Απριλίου, ήρθε να πάρει το δημοψήφισμα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Ύστερα από την έγκριση του δημοψηφίσματος στη συνέλευση του Κουρδικού Κοινοβουλίου, ακολούθησαν ποικίλες αντιδράσεις από όλες τις γωνίες του κόσμου και ιδιαίτερα από την Τουρκία.

Από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) ζήτησε  να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντάς το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Η χώρα κατέφυγε σε «σκληρές» δηλώσεις περί του θέματος, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να αναφέρεται σε αντίμετρα. Αντίμετρα που θα έχουν διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές διαστάσεις, αλλά και διαστάσεις ασφαλείας. Η δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους έγινε πριν από τη συνεδρίαση της βουλής, με αντικείμενο την επέκταση της εντολής για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία. Όταν ερωτήθηκε εάν μια διασυνοριακή επιχείρηση είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης, ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Φυσικά είναι ζήτημα χρονικής συγκυρίας το πότε θα εφαρμοστούν (τα αντίποινα). Οι συνθήκες θα το καθορίσουν».

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, τόνισε την Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλειά της και θα υποχρέωνε την Άγκυρα να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της, παρότι δεν έχει διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα αντίμετρα. Τις προηγούμενες ημέρες, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο συνοριακό πέρασμα στο Ιράκ, το Χαμπούρ. Στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι τα γυμνάσια ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 26 Σεπτεμβρίου, μια μέρα δηλαδή μετά το δημοψήφισμα.

«Οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν κάθε τίμημα για ελευθερία»

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Αρμπίλ, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη. «Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν απευθυνόμενος στο λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράγματι, οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν από το πρωί της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία τους, παρά τις ζωηρές αντιρρήσεις στη Βαγδάτη και το εξωτερικό, σ’ ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους για το οποίο αγωνίζονται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Στο δημοψήφισμα, λοιπόν, σαρωτική ήταν η νίκη του «Ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν από το Ιράκ.

Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμενόταν να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες μετά την ψηφοφορία, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το 93% εξ όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, όπως μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος προκάλεσαν ραγδαίες αλλαγές.

Με πόλεμο απείλησε και ευθέως τον Μπαρζανί σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου. «Μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» τόνισε ο κ. Ερντογάν αφού είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. «Δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας», υπογράμμισε και συνέχισε: «Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας». Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιούνιο (παρότι δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα) η ιρακινή κυβέρνηση και πολλές ξένες κυβερνήσεις επέκριναν έντονα την κίνηση. Τεταμένη είναι, λοιπόν, η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη και αναμένονται περαιτέρω αντιδράσεις και εξελίξεις είτε από τις ΗΠΑ, που εκτίμησαν πως το δημοψήφισμα θα κλιμακώσει «την αστάθεια» στην περιοχή, αλλά και άλλες χώρες της Δύσης ή από την Τουρκία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Καραμούτα

Λέγομαι Αθανασία Καραμούτα, είμαι 19 ετών και φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λατρεύω τα βιβλία, τις ταινίες, τα ταξίδια και τον καφέ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;