Τουρκία: Ελεύθερος ο Taner Kılıç

SHARE

Kılıç

Ελεύθερος αφέθηκε εχθές ο Taner Kılıç, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ο Kılıç, Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στη γείτονα χώρα, κρατούνταν από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους και είχε συλληφθεί με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Kılıç, ο οποίος συνελήφθη στις 6 Ιουνίου του 2017 και κρατούνταν στην Σμύρνη, κατηγορήθηκε πως είχε στην κατοχή του το λογισμικό Bylock. Το συγκεκριμένο είδος λογισμικού είναι μία εφαρμογή κωδικοποιημένων μηνυμάτων και οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως χρησιμοποιείται από τους υποστηρικτές του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Fetullah Gülen (τον οποίο και ο Πρόεδρος Erdoğan θεωρεί υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016). Ο ίδιος ο Kılıç δήλωσε αθώος και υποστήριξε την αθωότητα του μέσω εγγράφων που παρατέθηκαν στο δικαστήριο, ενώ η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της παρέθεσε δύο ανεξάρτητες εκθέσεις εμπειρογνωμώνων, στις οποίες φάνηκε πως ουδέποτε ο Kılıç χρησιμοποίησε ή κατέβασε το εν λόγω λογισμικό στο κινητό του τηλέφωνο. Ο Kılıç τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ενώ στη δίκη κατηγορούμενοι παραμένουν ακόμη 10 ακτιβιστές.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Taner Kılıç αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, στην οποία διατελεί Πρόεδρος από το 2014. Επιπλέον, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες (στον οποίο και ήταν Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2008 έως το 2014), καθώς και μέλος της Επιτροπής  για το Άσυλο και τη Μετανάστευση του Δικηγορικού Συλλόγου Σμύρνης.  Η απόφαση για την απελευθέρωση του έγινε δεκτή με ζητωκραυγές μέσα στο ακροατήριο, ωστόσο η εκπρόσωπος της Κοινής Πλατφόρμας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Feray Salman δήλωσε πως επρόκειτο για «μισή χαρά, καθώς η περίπου 8μηνη φυλάκισή του ήταν άδικη και χωρίς ένταλμα», ενώ ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Gauri Van Gulik δήλωσε πως «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μας για να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του Taner, των 10 της Κωνσταντινούπολης και όλων των άλλων αθώων θυμάτων που λάθος έχουν παγιδευτεί σε αυτόν τον φαύλο κύκλο».

Advertisement

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 120.000 έχουν αποπεμφθεί από την εργασία τους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η πλειοψηφία εξ αυτών πρόκειται για αστυνομικούς, στρατιωτικό προσωπικό, δασκάλους, καθηγητές και δημοσίους υπαλλήλους. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφραστεί επανειλημμένως ανοιχτά με αρνητικά σχόλια σχετικά με τα μέτρα, τα οποία έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση εναντίον των υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Σύμφωνα με έκθεση της το 2016, υποστήριξε πως είχε στη διάθεσή της αξιόπιστες μαρτυρίες σχετικά με την κακομεταχείριση κρατουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα, στις οποίες περιλαμβάνονταν αναφορές για «ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων και περιστατικών βιασμού».

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

“Water shapes its course according to the nature of the ground over which it flows; the soldier works out his victory in relation to the foe whom he is facing.” ― Sun Tzu

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG