Συμφωνία Merkel – Schulz για σχηματισμό κυβέρνησης

Merkel

Σε συμφωνία ήρθαν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Angela Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Martin Schulz την Τετάρτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα κόμματα CDU – CSU και SPD, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κατέληξαν τελικά στην απόφαση σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Η νέα κυβέρνηση μεταξύ CDU, CSU (αδελφό κόμμα του CDU της Merkel στη Βαυαρία) και SPD «αναδύθηκε» τελικώς μετά από 13 ημέρες διαβουλεύσεων και κατόπιν ενός εξαντλητικού 24ωρου διαπραγματεύσεων.

 Κατανομή Υπουργείων

Τα τρία κόμματα προχώρησαν στην κατανομή των υπουργείων, με το SPD να αναλαμβάνει 6 χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση, όπως επίσης 6 χαρτοφυλάκια ανέλαβε και το CDU.

Ωστόσο, ξεκάθαρα ο κερδισμένος των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται ο Schulz. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το SPD, όντας ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος του συνασπισμού (με 20,5% επί των συνολικών ψήφων), ανέλαβε 3 από τα πιο σημαντικά υπουργεία (Εργασίας, Εξωτερικών και Οικονομικών). Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Schulz ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στη θέση του ως ηγέτιδα του κόμματος, θα βρεθεί η Andrea Nahles, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του SPD από την ίδρυσή του. Ο Olaf Scholz, δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κόμμα της Καγκελαρίου Merkel, καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο είχε ταυτιστεί απόλυτα με το όνομα του αυστηρού Wolfgang Schäuble. Ο Scholz, ο οποίος ανέλαβε και την Αντικαγκελαρία, θεωρείται από πολλούς μετριοπαθής σε σχέση με τον προκάτοχό του, καθώς στο παρελθόν έχει δηλώσει την αντίθεσή του στη στάση που τήρησε σε πολλά θέματα ο Schäuble (όπως στην περίπτωση του Grexit).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το CDU της Καγκελαρίου Merkel, εμφανώς αποδυναμωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (με βάση τις εκλογές του Σεπτεμβρίου), λαμβάνει μεταξύ των άλλων, τα Υπουργεία Άμυνας και Υγείας. Η απώλεια του Υπουργείου Οικονομικών θεωρήθηκε διαπραγματευτική ήττα για την Merkel, η οποία δείχνει να έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις έναντι του SPD του Schulz, για να καταφέρει την επίτευξη του σχηματισμού κυβέρνησης.

Το βαυαρικό CSU ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών με υπουργό τον αρχηγό του κόμματος Horst Seehofer, υπουργείο το οποίο λόγω του προσφυγικού ζητήματος έχει αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Seehofer έχει εκφραστεί πολλές φορές με επικριτικό τρόπο στην ανεκτική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Merkel απέναντι στους πρόσφυγες. Επιπλέον, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας αναλαμβάνουν και τα Υπουργεία Συγκοινωνιών – Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

 Αντιδράσεις και αποτελέσματα

Η κυβερνητική συμμαχία, εκτός από την κατανομή των υπουργείων της νέας κυβέρνησης, προχώρησε και σε συζητήσεις σχετικά με θέματα που απασχολούν τη Γερμανία, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει δεσμεύσεις απέναντι σε μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση– κάτι για το οποίο προτίθεται να συνεργαστεί με τη Γαλλία, έχοντας ως απώτερο στόχο την προώθηση μίας ρεφορμιστικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, αποφασίστηκαν οι απαραίτητες εργασίες, οι οποίες θα μετατρέψουν το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης σε ένα πλήρες, ενιαίο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά και «υψηλότερες συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ». Στον απόηχο του Brexit, συμφωνήθηκε πως η Γερμανία θα γίνει «πιο ελκυστική στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα»,ενώ όσον αφορά στο προσφυγικό, συμφωνήθηκε το ανώτατο όριο αποδοχής προσφύγων, που αιτούνται χορήγηση ασύλου στη Γερμανία (220,000 ετησίως), καθώς και επιβολή περιορισμών στο καθεστώς επανένωσης προσφύγων, οι οποίοι ήδη κατοικούν στη Γερμανία με τις οικογένειές τους.

«Αυτή η συμφωνία μπορεί να γίνει η βάση για μια καλή και σταθερή κυβέρνηση, την οποία η χώρα μας χρειάζεται και πολλοί ανά τον κόσμο περιμένουν από εμάς» δήλωσε η Καγκελάριος Merkel, ενώ όσον αφορά την απώλεια του Υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει το γερμανικό Κοινοβούλιο σε αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής στη συνεδρίαση της Κ.Ο του CDU. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα τεθεί προς έγκριση από το τακτικό συνέδριο του CDU στις 26 Φεβρουαρίου.

Ισάξιας ωστόσο δυσκολίας του έργου της Angela Merkel, είναι και το έργο της νέας προέδρου του SPD, Andrea Nahles, η οποία πρέπει να ασκήσει πολιτική κομματικής ενότητας, με τους εσωκομματικούς κύκλους του SPD να δείχνουν απρόθυμοι απέναντι σε μία κυβερνητική συμμαχία με την Merkel. Τα μέλη του κόμματος του Schulz, το οποίο πήρε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας πιθανολογείται λοιπόν πως θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της στα μέσα Μαρτίου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Πισιμίση

“Water shapes its course according to the nature of the ground over which it flows; the soldier works out his victory in relation to the foe whom he is facing.” ― Sun Tzu

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;