Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν πλέον να οδηγήσουν

Εκδόθηκε εχθές στη Σαουδική Αραβία βασιλικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται στις γυναίκες από τον Ιούνιο 2018 και εξής να οδηγούν. Σε ορισμένες γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης επιτρεπόταν να οδηγούν στο Λονδίνο και το Ντουμπάι, αλλά όχι στην πρωτεύουσα της χώρας Ριάντ καθώς κινδύνευαν με σύλληψη. Η απόφαση αυτή αποτελεί τομή στα δικαιώματα των γυναικών καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία χώρα που είχε διατηρήσει την απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες, γι’ αυτό και πολλές ακτιβιστικές οργανώσεις είχαν κινητοποιηθεί, ενώ γυναίκες ακτιβίστριες είχαν βρεθεί στη φυλακή επειδή αψήφησαν την απαγόρευση αυτή.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ Μπιν Τάλαλ και πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, είχε δηλώσει πως οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να οδηγούν, καθώς, όπως επεσήμανε, είναι μεγάλο το κόστος του ταξί ή των «αλλοδαπών» ιδιωτικών οδηγών που πρέπει να προσλαμβάνουν για να μετακινηθούν.

«Είμαι ακόμη σοκαρισμένη, νιώθω μεγάλη χαρά», είπε η Χάγια Ρακιάν, 30 χρονών και εργαζόμενη σε τράπεζα. «Δεν περίμενα μια τέτοια απόφαση πριν περάσουν 10 ή 20 χρόνια», συνέχισε. «Είναι μια χαρούμενη ημέρα. Δεν το πιστεύω ακόμη, δεν θα το πιστέψω αν δεν το δω με τα μάτια μου», επεσήμανε η Σάτχα Ντούσρι, εργαζόμενη στην πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, η οποία οδηγούσε εντός του συγκροτήματος κατοικιών που μένει, αλλά ποτέ σε δημόσιους δρόμους. Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε μετά από μια συγκέντρωση σε ένα στάδιο της χώρας, στα πλαίσια μιας εθνικής γιορτής, όπου γυναίκες και άντρες χόρεψαν ακούγοντας ηλεκτρονική μουσική, σκηνικό πρωτοφανές για τη συγκεκριμένη χώρα, γεμάτη υπερσυντηρητικούς, που εμμένει στο διαχωρισμό των φύλων και των δικαιωμάτων τους, ενώ ο μισός πληθυσμός της είναι κάτω των 25 ετών.

Το Ριάντ έχει ξεκινήσει να θέτει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2030 και περιλαμβάνει κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αποβλέπουν στη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της πρωτεύουσας από το πετρέλαιο και την άρση ορισμένων περιορισμών που αφορούν τις γυναίκες, οι οποίες εξακολουθούν να πρέπει να βρίσκονται υπό την κηδεμονία του συζύγου, πατέρα ή αδελφού, προκειμένου να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών το όλο εγχείρημα αποτελεί προσπάθεια εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας να μην υπάρχουν επικρίσεις για την πρόσφατη εκστρατεία καταπίεσης. Τον Σεπτέμβρη μόνο συνελήφθησαν περίπου 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους ιερωμένοι και διανοούμενοι, στο πλαίσιο «μιας συντονισμένης εκστρατείας». Αρκετοί από αυτούς τους αντιφρονούντες άσκησαν κριτική στην εξωτερική πολιτική του νεαρού πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, 32 ετών, την οποία χαρακτηρίζουν επιθετική λ.χ. το μποϊκοτάζ στο Κατάρ, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών και τη μείωση κρατικών επιδομάτων.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ΗΠΑ όντως είχαν θετική αντίδραση απέναντι στη συγκεκριμένη απόφαση: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», σημείωσε η Χέδερ Νάουερτ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας για «μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νατάσα Αθανασιάδου

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, υπό κατασκευή δημοσιογράφος, με αγάπη στα ταξίδια, το σινεμά και τον καλό καφέ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;