Οι S400 δυναμιτίζουν τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων των ΗΠΑ στις ήδη έκρυθμες σχέσεις τους με την Τουρκία. Αφορμή στάθηκε η αγορά πυραύλων S400 της τελευταίας από την Ρωσία, κάτι που έχει σχολιασθεί ποικιλοτρόπως τους τελευταίους δύο μήνες (τόσο από την πλευρά της Ουάσινγκτον όσο και από το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ). Η χρήση φωτογραφιών του Kemal Ataturk, αλλά και του ίδιου του Recep Tayyip Erdogan, ως στόχοι σε κοινή στρατιωτική άσκηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Νορβηγία τις προηγούμενες ημέρες, ενέτειναν κι άλλο το πολεμικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Άγκυρας και ΝΑΤΟ, καθώς οργισμένη η τουρκική πλευρά απέσυρε τους 40 στρατιώτες της που λάμβαναν μέρος στα γυμνάσια.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με το θέμα των ρωσικών πυραύλων, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση τους στην ρωσική πόλη Sochi στις 13 Νοεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος ομόλογος του Recep Tayyip συζήτησαν τόσο την αγορά του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S400 από την Τουρκία, όσο και διάφορα άλλα ζητήματα. Ζητήματα όπως το Συριακό και η κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Akkuyu της Τουρκίας (υπεύθυνη για την κατασκευή του αντιδραστήρα είναι η ρωσική Rosatom μετά από συμφωνία των δύο πλευρών το 2010). Αργότερα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως η αγορά των πυραύλων από την Ρωσία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Όπως ήταν φυσικό, πολλά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αντίρρηση τους σχετικά με αυτήν την κίνηση, θεωρώντας αδιανόητο μία χώρα με στρατηγική σημασία για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει ήδη προσυμφωνημένη αγορά αμερικανικών πυραύλων F35 από την Τουρκία. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια υφυπουργό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Heidi H. Grant, η οποία προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα των S400 στην μεγάλη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Dubai Airshow, τόνισε την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία, καθώς και το ενδεχόμενο «μπλοκαρίσματος» της Τουρκίας από την αγορά των stealth F35. Σε περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο πυραυλικά συστήματα, ενδεχομένως η ασφάλεια των F35 να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, μία ταυτόχρονη επιχείρηση των S400 και των F35 θα καθιστούσε ικανό τον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος από το λογισμικό των S400.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει ευθέως τις ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας στον αγώνα τους κατά του ISIS καθώς θεωρεί πως πρόκειται για παρακλάδι του PKK, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Sochi στις 22 Νοεμβρίου με την Ρωσία και το Ιράν, έχοντας ως κεντρικό της θέμα την κατάσταση στη Συρία. Τουρκία, Ρωσία και Ιράν κρατούν ενιαία στάση στο Συριακό -παρόλο που Μόσχα και Τεχεράνη υποστηρίζουν την παλιννόστηση του καθεστώτος Άσαντ-  έχοντας ως κύρια πρόταση τους τον μετριασμό των ενόπλων συγκρούσεων για την δημιουργία πρόσφορου εδάφους για να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Πισιμίση

“Water shapes its course according to the nature of the ground over which it flows; the soldier works out his victory in relation to the foe whom he is facing.” ― Sun Tzu

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;