Ψήφιση αυστηρότερου νόμου κατά της φασιστικής προπαγάνδας στην Ιταλία

Στην Ιταλία, γενέτειρα του Μπενίτο Μουσολίνι, εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή νόμος που περιορίζει ακόμη περισσότερο τη φασιστική προπαγάνδα. Το ιστορικό υπόβαθρο της χώρας, που για 21 έτη βρισκόταν υπό το δικτατορικό καθεστώς του Μουσολίνι, ο οποίος εξακολουθεί να λατρεύεται ακόμα επειδή στήριξε τη Ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγχρόνως ψήφισε πλήθος ρατσιστικών νόμων, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις με το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα από την Αφρική στη Νότια Ιταλία, κάνουν την ψήφιση του εν λόγω νόμου πιο αναγκαία από ποτέ.

Η είσοδος 600.000 μεταναστών στη χώρα εντός της τελευταίας τετραετίας έχει εντείνει τα ρατσιστικά αισθήματα και έχει ενισχύσει τα δεξιά κόμματα που απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Παράλληλα, τα ακροδεξιά ιταλικά κόμματα δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν για την εκστρατεία τους κατάφωρα φασιστικά διαφημιστικά μηνύματα. «Λαμπρότερο» παράδειγμα αποτελεί η καμπάνια του δεξιού κόμματος Φόρτσα Νουόβα (Νέα Δύναμη) που με αφορμή μια υπόθεση στην οποία τέσσερις ξένοι κατηγορούνται για το βιασμό μιας Πολωνής τουρίστριας, χρησιμοποίησε τη φωτογραφία μιας λευκής γυναίκας που δέχεται επίθεση από έναν έγχρωμο άντρα και συγχρόνως τη λεζάντα «Υπερασπιστείτε την από τους νέους εισβολείς».

Το τρέχον νομικό καθεστώς της Ιταλίας προβλέπει ότι η φασιστική προπαγάνδα αποτελεί ποινικό αδίκημα μόνο εάν αποβλέπει στην επανίδρυση ενός φασιστικού κόμματος. Το νέο νομοσχέδιο όμως κρίνει ακόμη παράνομο το ρωμαϊκό χαιρετισμό και τη διακίνηση φασιστικών/ ναζιστικών εικόνων, συμβόλων, αξεσουάρ κ.λπ. Η ποινή αποφασίστηκε να είναι 2 έτη φυλάκισης με 8 επιπλέον μήνες, εάν το παραπάνω υλικό έχει διανεμηθεί μέσω Ίντερνετ.

Το νομοσχέδιο αυτό για τη φασιστική προπαγάνδα συστάθηκε από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και αναμένεται η συζήτησή του και ύστερα η θετική ή αρνητική ψήφισή του στη Γερουσία. Ο Λουίτζι Τζάντα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Άνω Βουλή επεσήμανε ότι: «για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόμαστε πλειοψηφία, την οποία δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή στη Γερουσία».

Ως απειλή για την ελευθερία του λόγου θεωρείται το νομοσχέδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με υπέρμαχους της άποψης αυτής το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια. Ωστόσο, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Εμανουέλε Φιάνο απάντησε στη θέση αυτή ότι: «αυτό το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες, αλλά θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αναβίωση του νεοφασισμού και στην επιστροφή της ακραίας ακροδεξιάς ιδεολογίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι, δεδομένης της όλης ταραγμένης κατάστασης αναβλήθηκε η προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος να εγκρίνει έναν ακόμη νόμο που αποσκοπούσε στη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών. Τα αντιπολιτευτικά κόμματα αντέδρασαν δριμύτατα στο νομοσχέδιο αυτό, καθώς έκριναν ότι θα προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα και δε δίστασαν να δείξουν την ευχαρίστησή τους όταν το κυβερνών PD ανακοίνωσε πως αποσύρει το νομοσχέδιο από την ημερησία διάταξη της Γερουσίας, τουλάχιστον για αυτόν το μήνα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νατάσα Αθανασιάδου

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, υπό κατασκευή δημοσιογράφος, με αγάπη στα ταξίδια, το σινεμά και τον καλό καφέ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;