Πραγματική η επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία;

[punica-dropcap]Σ[/punica-dropcap]τις 7 Απριλίου εικάζεται πως πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά στην Ντούμα, πόλη που βρίσκεται στα Βόρεια της Δαμασκού. Η επίθεση έγινε γνωστή μέσω βίντεο που κυκλοφόρησαν, τα οποία έδειχναν διασώστες να ρίχνουν νερό σε άτομα διαφόρων ηλικιών, προκειμένου να  απομακρύνουν από το δέρμα των θυμάτων τα χημικά. Το υλικό αυτό ωστόσο προέρχεται από αδιευκρίνιστη πηγή, και είχε ως αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί εντόνως τόσο η προέλευση του, όσο και η αλήθεια του. Ακτιβιστές, διασώστες και γιατροί που δραστηριοποιούνται στην Συρία, πιστεύουν πως 40 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την 7η Απριλίου και δεκάδες άλλοι, έχριζαν ιατρικής βοήθειας.

Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της Δύσης

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξαν εντόνως ότι πρόκειται για πραγματική επίθεση που δεν συνάδει με την δέσμευση από μέρους της Συρίας να υπακούει στην σύμβαση περί χημικών όπλων. Την σύμβαση συνυπέγραψε η Συρία το 2013, μετά την επίθεση με χημικά στην πόλη Γκούτα, που κόστισε την ζωή 355 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι τρεις χώρες μάλιστα, χρησιμοποιώντας τόσο τις εναέριες όσο και τις θαλάσσιες δυνάμεις τους, εκτόξευσαν 105 πυραύλους τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, στοχεύοντας σε 3 κτίρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την παραγωγή και την φύλαξη χημικών όπλων.

O Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζίμ Μάττις δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «έδρασαν αποφασιστικά» ενάντια στις «υποδομές χημικών όπλων» της Συριακής κυβέρνησης. Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι με την σειρά της,  επιβεβαιώνοντας την ανάμειξη της χώρας στο συμβάν της 14ης Απρίλη, δήλωσε ότι: «Θα προτιμούσαμε ένα εναλλακτικό μονοπάτι, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει», καθώς επίσης ότι οι επιθέσεις δεν είχαν ως στόχο την «αλλαγή του καθεστώτος» ή «την ανάμειξη μας στον εμφύλιο πόλεμο», αλλά αποσκοπούν «στην αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων» από την Συριακή κυβέρνηση. Ο σκοπός της καμπάνιας είναι να «λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στην παραγωγή, την διάδοση και την χρήση χημικών όπλων» δήλωσε ο Ντόναλντ Τράμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία και Συρία εκφράζουν αμφιβολίες

Η κυβέρνηση της Συρίας ισχυρίζεται πως δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα, από το 2013, ενώ η Ρωσία ως κύρια σύμμαχος της ισχυρίζεται πως η επίθεση στις 7 Απριλίου ήταν ένα σκηνοθετημένο γεγονός. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόβ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις που να αφορούν την χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα την 7η του Απρίλη», ακόμη πρόσθεσε πως «όλες οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από δελτία των μέσων ενημέρωσης και υλικό από τα κοινωνικά δίκτυα», υποδεικνύοντας  με αυτή του την δήλωση την ρευστότητα των υπαρχόντων στοιχείων.

 Ο δρόμος προς την αναζήτηση της αλήθειας

Το Σάββατο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, έστειλε διερευνητική ομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί μέσω δειγμάτων από το έδαφος, αλλά και από τα σώματα των θυμάτων, εάν πράγματι χρησιμοποιήθηκαν χημικά στην συγκεκριμένη επίθεση. Ωστόσο, η ομάδα των ειδημόνων βρίσκεται ακόμη στην Δαμασκό, καθώς η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να προετοιμάσουν την άφιξη της, κατέληξε σε πυροβολισμούς, από μέρους των επαναστατών, όπως φημολογείται. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ισχυρίζονται πως η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην προσπάθεια τόσο της Ρωσίας, όσο και της Συριακής Κυβέρνησης, να αλλοιώσουν τα υπάρχοντα στοιχεία.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Αναστασιάδου

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πάθος με τα ταξίδια και τις καινούργιες εμπειρίες. Δύσκολα θα την δεις στο ίδιο μπαράκι δεύτερο βράδυ, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ρώσικα, ενώ υπόσχεται στον εαυτό της ότι θα μαθαίνει ξένες γλώσσες και θα ταξιδεύει, για όσο αντέχει το σώμα και το πνεύμα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;