Πιθανή έκδοση Σνόουντεν στις ΗΠΑ ως ρωσικό δώρο στον Ντόναλντ Τράμπ

To ενδεχόμενο έκδοσης του Έντουαρντ Σνόουντεν, του Αμερικανού πρώην  πράκτορα των  NCA και  CIA, επανήλθε στο προσκήνιο την Παρασκευή  μετά από σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το Αμερικανικό δίκτυο NBC News. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές προερχόμενες από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η Ρωσική ηγεσία εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει στην παράδοση του διωκόμενου από τις Αμερικανικές αρχές πληροφοριοδότη, που απολαμβάνει πολιτικού ασύλου στην Μόσχα. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται την ανάλυση  δημοσιευμάτων  σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα οποία  καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η Μόσχα ίσως παραδώσει τον Σνόουντεν στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ σαν «δώρο».

Ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 30 ετών, εάν δικαστεί και κριθεί ένοχος των κατηγοριών περί κατασκοπείας και κλοπής κυβερνητικής ιδιοκτησίας που τον βαρύνουν στις ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες σχηματίστηκαν εις βάρος του μετά την παράδοση στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων εγγράφων της NCA, τα οποία αποκαλύπτουν προγράμματα μαζικής παρακολούθησης  που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές αρχές με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η Ρωσική Ομοσπονδία χορήγησε προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν για ένα χρόνο το 2013 , τη χρονιά που ο πρώην συνεργάτης της NSA αποκάλυψε τις πρακτικές της, ενώ ένα χρόνο αργότερα  του δόθηκε τριετής άδεια παραμονής στη χώρα, η οποία στη συνέχεια  παρατάθηκε έως το 2020.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν έκρινε ότι τα σενάρια περί έκδοσης του, αποδεικνύουν  ότι ουδέποτε συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας. «Επιτέλους: ατράνταχτες αποδείξεις ότι ποτέ δεν συνεργάστηκα με τη ρωσική κατασκοπεία. Καμιά χώρα δεν παραδίδει σε άλλη κατασκόπους, καθώς οι υπόλοιποι θα φοβούνταν πως θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter. Μάλιστα νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο ορισμένος από την Ρωσική δικαιοσύνη ως δικηγόρος του Σνόουντεν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει αίτημα για την έκδοση του πρώην συμβασιούχου της NSA και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα προσαγάγει τον πελάτη του ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης. Τα ερωτήματα βέβαια σχετικά με την προέλευση των δημοσιευμάτων αλλά και την αξιοπιστία αυτής της ανάλυσης είναι πολλά και παραμένουν αναπάντητα όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιολάκη Ραφαέλα

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα μμε και επικοινωνίας του Καποδιστριακού με όνειρο να ασχοληθω με το πολιτικό ρεπορτάζ και την δημοσιογραφία εκείνη γενικότερα που θα βελτιωσει κάτι απο τον κοσμο.Είμαι από την Κρήτη αλλά στο λιγο καιρό που ζω εδώ έχω αγαπήσει την Αθήνα.Ασχολούμαι με τον χορό και προσπαθώ και αξιοποιω τον χρονο μου όσο πιο ουσιαστικά και όμορφα μπορώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;