Offline οι μεγαλύτερες «σκοτεινές» ιστοσελίδες του διαδικτύου

Δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες του «σκοτεινού» Διαδικτύου, το AlphaBay και η Hansa, ετέθησαν εκτός λειτουργίας έπειτα από διεθνείς έρευνες και συλλήψεις. Οι 2 αυτές ιστοσελίδες  ήταν υπεύθυνες για την εμπορία περισσότερων από 350.000 παράνομων προϊόντων, όπως ναρκωτικά, όπλα, κακόβουλο λογισμικό και κλεμμένα δεδομένα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού δικαιοσύνης των ΗΠΑ Jeff Sessions, το AlphaBay είναι υπεύθυνο για χιλιάδες Αμερικάνους που έχουν χάσει τη ζωή τους από ναρκωτικά. Ο Sessions έπειτα, ανακοίνωσε ότι καμιά εγκληματική ενέργεια δεν μπορεί να ξεφύγει από τις αρχές και οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στο «σκοτεινό» Διαδίκτυο, δεν θα μείνει κρυμμένη για πολύ.

Λίγα λόγια για το AlphaBay

Η ναρκο-αγορά του AlphaBay ξεκίνησε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2014 και άρχισε να επεκτείνεται έπειτα από το κλείσιμο μιας άλλης μεγάλης ναρκο-αγοράς του Dark Web που ονομαζόταν Evolution.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις της Interpol, το AlphaBay ήταν η μεγαλύτερη αγορά στο σκοτεινό ιστό, με περισσότερους από 200.000 χρήστες της ιστοσελίδας και περισσότερες από 250.000 καταχωρήσεις για ναρκωτικά. Η Hansa είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιστοσελίδα της μαύρης  αγοράς με ανάλογους χρήστες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μεταξύ των παράνομων ναρκωτικών που διατίθενται στο AlphaBay είναι η ηρωίνη και η φαιντανύλη. Τις έρευνες διεξήγαγε το FBI σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών και τις ολλανδικές αστυνομικές αρχές.

Οι ιστοσελίδες αυτές ήταν προσβάσιμες μόνο μέσω του σκοτεινού ιστού ή ενός μικροσκοπικού τμήματος του διαδικτύου, το οποίο μπορεί να προσεγγιστεί μόνο χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Tor.

Επιδρομές σε ΗΠΑ, Καναδά και Ταϊλάνδη

Δύο επιδρομές της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες στην πόλη Trois-Rivières στον Καναδά, και μια άλλη επιδρομή σε κάποια επαγγελματική διεύθυνση στο Μόντρεαλ. Κατασχέθηκε εξοπλισμός αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Η τελευταία επιδρομή της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη, όπου συνελήφθη ένας Καναδός υπήκοος με το όνομα Alexander Cazes. Ο 26χρονος συνελήφθη στις ιδιωτικές κατοικίες του στην Bangkok και η αστυνομία κατάσχεσε τρία σπίτια και τέσσερα αυτοκίνητα Lamborghini, συνολικής αξίας περίπου 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν τη σύλληψη του Cazes αφού εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν ο Cazes ήταν κάποιος από το προσωπικό του AlphaBay ή ήταν πωλητής στον ισότοπο. Οι ανεπιβεβαίωτες φήμες που ξεκίνησαν από το Reddit και τα μικρότερα blogs ισχυρίζονται ότι ο Cazes ήταν ο διαχειριστής του AlphaBay, γνωστός και ως DeSnake. Σύμφωνα με τον Τύπο της Ταϊλάνδης ο Cazes κρεμάστηκε με μια πετσέτα στο κελί του στις 12 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του.

Το τέλος και για την Hansa

Η ολλανδική αστυνομία άρχισε να ασχολείται με την ιστοσελίδα Hansa στις 20 Ιουνίου, αφού συνελήφθησαν δύο άνδρες στη Γερμανία και κατασχέθηκαν και κάποιοι διακομιστές σε Γερμανία, Ολλανδία και Λιθουανία. Αυτό επέτρεψε να παρακολουθούνται κατά τον καλύτερο τρόπο οι εγκληματικές δραστηριότητες στην πλατφόρμα μέχρι που τελικά έκλεισε οριστικά ένα μήνα αργότερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Χατζηζωρζή

Ονομάζομαι Μαρία Χατζηζωρζή και κατάγομαι από την Κύπρο . Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζωή μου τα ταξίδια και αγάπη μου το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;