Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ

Μια νέα επιδείνωση των διεθνών σχέσεων βρίσκεται επί θύραις. Αυτή τη φορά φαίνεται πως οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίες δέχθηκαν βελτίωσης κατά τους τελευταίους μήνες, τείνουν προς αποσύνθεση. Αφορμή στάθηκε η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισε την Τρίτη, 25 Ιουλίου.  Οι χώρες στις οποίες επιβάλλονται οι κυρώσεις είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Οι κυρώσεις αφενός αναμένεται να επιβληθούν στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα, εξαιτίας των δοκιμών των βαλλιστικών πυραύλων που διενεργήθηκαν προσφάτως. Αφετέρου, οι κυρώσεις για τη Ρωσία στοχεύουν στην τιμωρία της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας – το 2014-  και για την ανάμειξή της κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας, το 2016, τις λεγόμενες «κυβερνοεπιθέσεις» και την εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι βουλευτές τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος ενέκριναν τα μέτρα με 492 ψήφους υπέρ, έναντι 3 κατά. Τώρα είναι η σειρά της Γερουσίας να ψηφίσει τα μέτρα και έπεται η υπογραφή του Προέδρου. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η στάση που θα κρατήσει ο Τραμπ, αν θα υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά το δικαίωμα άσκησης βέτο που του δίνεται, η άρνηση υπογραφής ενέχει τον κίνδυνο να παρακαμφθεί το βέτο από το Κογκρέσο. Συνεπώς, καθίσταται σαφές πως η ένσταση του Τραμπ συνίστατο όχι μόνο επί των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αλλά και επί της διαδικασίας, όπου η Γερουσία φαίνεται να έχει «τον τελευταίο λόγο». Ακόμη και σε περίπτωση χαλάρωσης των κυρώσεων, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Η απάντηση της Ευρώπης

Το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την πλευρά της ίδιας της Ρωσίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. εκφράζει τις ανησυχίες της για την επιβολή μιας σειράς ποινών σε όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία, κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ετοιμοπόλεμος» σε περίπτωση που οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αποβούν επικίνδυνες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ακούσιες μονόπλευρες συνέπειες που επηρεάζουν τα συμφέροντα της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια. Για αυτόν το λόγο η Κομισιόν κατέληξε σήμερα ότι εάν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψιν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε κατάλληλα εντός ημερών. Το να βάζει κανείς «Πρώτα την Αμερική» δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπαίνουν στο τέλος.

 

Η απάντηση της Ρωσίας

Προφανώς, μια τέτοια κίνηση από πλευράς των ΗΠΑ, δεν αφήνει περιθώρια για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας έχουν προβεί σε δηλώσεις που υποδεικνύουν την επιβολή αντιποίνων, εναντίον των ΗΠΑ, ως μονόδρομο για τη χώρα.

Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία – Sergei Ryabkov,  Ρώσος  υφυπουργός Εξωτερικών

Κρίνοντας από την ομόφωνη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Ρεαλιστικά μία περαιτέρω επιδείνωση της διμερούς συνεργασίας γίνεται αναπόφευκτη –  Konstantin Kosachyov, Ρώσος βουλευτής.

 

Κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί αναστάτωση σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αφού απειλούνται τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα. Επομένως, το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η Ρωσία και η Ε.Ε. θα συνδιαμορφώσουν μια κοινή στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε πως ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή του Τραμπ, του οποίου η πρόθεση – μετά την ψηφοφορία – δεν έχει γνωστοποιηθεί.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Καραφυλίδου

Μέσα από τις σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη, και το ενδιαφέρον μου για την ιστορία, έμαθα να ερμηνεύω τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι λοιπόν, μέσα από αυτή τη στήλη μου δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσω τις σκέψεις και τις απόψεις μου πάνω σε θέματα επικαιρότητας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;