Λιβύη: 7η επέτειος από την πτώση Καντάφι

Η 17η Φεβρουαρίου αποτελεί μια ξεχωριστή ημερομηνία για το λαό της Λιβύης, καθώς το 2011 έγινε η αρχή της επανάστασης για την ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι. Χθες λοιπόν, πλήθος κόσμου βγήκε σε δρόμους και πλατείες για να γιορτάσει αυτό το γεγονός, το οποίο ωστόσο φαίνεται να διχάζει τους πολίτες.

Η κρίση στην Λιβύη

Η Λιβύη, κυρίως μετά τις πολιτικές ταραχές κατά του καθεστώτος, πέρασε μια βαθιά κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση, η οποία δείχνει να κρατά μέχρι σήμερα. Οι δημόσιοι φορείς δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ενώ υπάρχει παράλληλα έντονη απόκλιση απόψεων σχετικά με τη διαχείριση καταστάσεων και την πορεία της χώρας στο διεθνή χώρο. Αυτός ο διχασμός εκδηλώθηκε έντονα και χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσον αφορά στο κατά πόσο θα πρέπει να γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις την εν λόγω ημέρα.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η έναρξη της επανάστασης, που οδήγησε στην πτώση του Καντάφι μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, είναι άξια εορτασμού και πρέπει να μνημονεύεται. Από την άλλη, σημαντική μερίδα πληθυσμού υποστηρίζει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος εορτασμών και εκδηλώσεων, μιας και θεωρούν ότι αυτή η επανάσταση προξένησε ακόμα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα και οδήγησε τη χώρα σε πιο δύσβατα μονοπάτια.

Η βαθιά πολιτική κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Λιβύη, διχάζει όλο και πιο πολύ τους κατοίκους. Η απουσία μιας ενοποιημένης δράσης από την πλευρά των κρατικών φορέων με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, έχει ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό των πολιτών και τη δημιουργία έχθρας και αντιπαραθέσεων μεταξύ τους. Στόχος είναι όλοι οι πολίτες να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και να επικρατεί εθνική συμφιλίωση, ούτως ώστε να ξεπεραστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, όλα αυτά δεν εμπόδισαν την πλειονότητα να γιορτάσει την έβδομη επέτειο από την ανατροπή του καθεστώτος, με συναυλίες και παρελάσεις, έχοντας ως άτυπη αφετηρία των εκδηλώσεων την πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη (πρωτεύουσα της Λιβύης). Ορισμένοι πολίτες μάλιστα δήλωσαν πως αισθάνονται αισιόδοξοι για ενδεχόμενη βελτίωση των πραγμάτων και ελπίζουν σε μια καλύτερη χρονιά για τη χώρα τους.Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Ταγάρα

20 χρονών και ανερχόμενη φιλόλογος αγγλικής (fingers crossed). Αισιόδοξη, με πολλές ιδέες και συχνά αργοπορημένη, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;